Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Земля...
Вісті Роменщини
Неділя, 02 червня 2013, 18:32      Ромни, Сумська область

Приватні відносини в земельній сфері впроваджуються ніби за сюжетами класичної української літератури. Непросто нині як прокласти межі по ріллі, так і зареєструвати право власності на неї, – з’ясували члени громадської ради при райдержадміністрації на засіданні, присвяченому земельній реформі.

До обговорення також запросили сільсь­ких голів, у яких накопичилося найбільше запитань на цю тему. Очільник громадської ради В’ячеслав Лєонов надав слово керівнику управління Держземагентства в Роменському районі Сергію Проню, начальнику відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно реєстраційної служби міськ­районного управління юстиції Валентині Обідейко, завідувачу районної нотаріальної контори Світлані Колісник, які розкрили питання приватизації та реєстрації земельних наділів, функціонування кадастрової системи, оформлення спадкових прав на земельні та присадибні ділянки.

Ґрунтовні законодавчі зміни, що вступили в дію 1 січня 2013 року, передусім усунули суперечності розмежування земель державної та комунальної власності та деякі інші недоречності, – наголосив Сергій Пронь. Натомість додалося клопотів власникам паїв та орендарям. Зокрема, кожен пай ріллі, сінокосу чи пасовища має бути відмежований так званими проектними дорогами, щоб власник, якщо раптом знадобиться, міг до нього під’їхати. Навряд чи можна припустити, що кожні, наприклад, 2 гектари фермерам доведеться “огородити” колією. В такому випадку неможливо буде раціонально використовувати площі. Але навіть на такі віртуальні об’єкти однаково потрібно укладати окремий договір оренди. Аграрії б’ють тривогу, сподіваючись, що законотворці зможуть знайти вихід із незрозумілої ситуації.

Впровадження нововведень в історично та економічно найважливішій стратегічній галузі країни, безперечно, складний і відповідальний процес. Тому з ним і не поспішали. Однак соціальна реальність ставить суворі вимоги до землекористування. Створення Державного земельного банку України незабаром дозволить вповні використовувати можливості землі як товару та, що найбільше тривожить, – як кредитної застави. Це може стати підґрунтям незаконних махінацій із нею. Попередити споживацьке, правильніше предметне ставлення до годувальниці народу повинні люди. В деяких регіонах навіть планують повернутися до практики створення колективних господарств – колгоспів, – розповів В’ячеслав Лєонов.

У мережі Інтернет втілюється масштабний проект зі складання публічної кадастрової карти. Робота розпочалася недавно, тому знайти на ній свою ділянку зможе далеко не кожен землевласник. Протягом двадцяти років незалежності земельні акти складалися за різними вимогами. Нині ж їх намагаються узгодити між собою. Згодом розплутати складні питання земельних відносин допоможе цей електронний документ, що міститиме цифрову карту України з межами областей, районів і населених пунктів, індексно-кадастрові карти, інформацію про земельні ділянки, їх межі, кадастрові номери і форму власності, цільове призначення, площу, а також карту ґрунтів України та ін.

Навіть теоретично непросто збагнути процедуру оформлення власності чи оренди землі відповідно до всіх вимог закону. Що вже казати про практичне застосування. “Земельні служби” теж перебувають в умовах реформування та банальної нестачі кадрів. Тому, щоб отримати свідоцтво про право власності на нерухоме майно, яке з 2013 року видається замість державного акта на право власності на землю, або оформити спадщину, потрібно щонайменше вистояти довгі черги. Чіткого тарифу теж немає: вартість послуг залежить від площі ділянки, кількості об’єктів, що на ній розташовані, спадкоємців і багатьох інших факторів. Оформлення спадщини, наприклад, у середньому коштуватиме трохи більше 700 грн, – запевняють фахівці. Але відомі випадки, коли шкурка вичинки не варта – ця сума перевищує суму продажу або й вартість успадкованого майна. Тому нерідко “шевченківські” хати (та й не тільки), можна сказати, не продають, а передають в інші руки за винагороду без документів. Можна припустити, що такі об’єкти набудуть статусу відумерлої спадщини, яка за рішенням суду може перейти в комунальну (колективну чи, якщо хочете, колгоспну) власність. Здається, це теж прийнятний вихід.

За підсумками зустрічі сформовано перелік проблемних питань, який члени громадської ради вирішили передати до вищих органів державної влади, в тому числі до Кабінету міністрів України, з проханням посприяти в їх вирішенні.

Денис МЯГКОВИЧ.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

9 травня 2009
9 травня 2009