Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини тендітна постать
тендітна постать
Вісті Роменщини
Субота, 16 березня 2013, 07:11      Ромни, Сумська область
До когорти звичайних жінок незвичайних професій можна сміливо віднести за­ступника голови Роменського міськрайонного суду Людмилу Петрівну Кондратенко, яка вже протягом 20 років перебуває на службі закону. За її тендітність та витонченість роблять компліменти навіть учасники судового процесу. Тож цілком зрозумілим стає запитання, з якого хотілося розпочати спілкування з нею: 

– Людмило Петрівно, чому ви стали суддею, обрали не зовсім традиційний для жінки професійний шлях?

– Знаєте, це була мрія дитинства. Змалку побічно мала уявлення про професію судді. Але вже тоді зрозуміла, ким хочу стати. Мама під­тримувала це прагнення зі шкільних років і аж до закін­чення інституту, нині – Національного університету “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого”.

– Як ви, уродженка Конотопського району, опинилися в Ромнах?

– Дуже просто. Після навчання нас направляли працювати в різні міста України. Я потрапила до цього міста.

– І відразу ж зайняли посаду судді?

– Ні, що ви… Спочатку протягом дев’яти років займалась адвокатурою. Стала на облік в органах юстиції й уже потім зайняла посаду судді тоді ще Роменського районного суду.

– Зважаючи на ґрунтовний досвід, для вас ближчою є робота адвоката чи судді?

– Безперечно, судді. По-перше, це мрія дитинства. По-друге, адвокату досить часто доводиться захищати винних людей. Для судді ж головне покарати винних і винести справедливе рішення, спираючись на переконливі докази та встановлені факти. Саме цим і хотіла займатися все життя.

– У чому вбачаєте позитивні й негативні сторони своєї професійної діяльності?

– Приємно усвідомлювати можливість установити справедливість, допомогти тим людям, чиї права порушені… Натомість після судового розгляду завжди є сторона, незадоволена моїм рішенням, якщо, звичайно, не укладається мирова угода. Непросто усвідомлювати й те, що саме ти покарав людину, нехай навіть винну. Тому, особливо спочатку, було багато безсонних ночей, переживань про долі таких людей, їх подальше життя…

– Зрозуміло. Та чи існує зовнішній вплив під час винесення того чи іншого рішення?

– Напевно, усе навколо нас зазнає зовнішнього впливу. Однак завжди намагаюся виносити рішення справедливо, ґрунтуючись виключно на переконливих фактах. Колись давно розглядала справу, однією із сторін в якій виступали народні депутати. Тоді саме Верховна Рада України призначала суддів довічно. Як бачите, зв’язок і вплив очевидні. Під загрозою опинилася кар’єра. Незважаючи на це, я прийняла справедливе рішення не на користь впливових осіб.

– Добре, що все завершилося позитивно. Загалом ви розглянули безліч справ. Які з них запам’яталися найбільше? Чи зросла довіра до суду?

– Відповісти непросто. Справ дійсно було надзвичайно багато, і переважна їх більшість стосувалася незвичайних позовів чи сторін. Крім того, в практиці траплялися цікаві люди, які, самостійно вивчаючи закони, досить часто звертаються до суду. Загалом кількість справ зросла, якщо не брати до уваги період, коли закони прямо вказували на необхідність звертатися до суду щодо соці­альних виплат. Окрім того, підвищенню активності звернень сприяла стаття 55 Конституції України, за якою до повноважень судів відноситься вирішення всіх спорів.

– Це радує. До речі, щодо позитивних емоцій. У березні у вас як у жінки та судді цілих два свята – 8 Березня і 50-річчя Роменському суду, яке відзначалося 1 березня. Тож від щирого серця бажаємо ще довго обіймати посаду судді, успіхів на професійній ниві, завжди залишатися привабливою жінкою з гострим відчуттям справедливості.

– Дякую.

Розмову вела

Інна ЗАВОРОТЬКО,

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

4
4