Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Новини міста Новини міста Дружба Пітсбурга та Ромен
Дружба Пітсбурга та Ромен
Новини міста
Неділя, 14 листопада 2010, 22:26      Ромни, Сумська область

волонтер від Корпусу Миру Джон ВанГавріУ Ромнах вже тривалий час працює волонтер від Корпусу Миру Джон ВанГаврі. Він розповів нам про себе та свою діяльність.

- Джоне, розкажи більш детально, для чого ти приїхав у Ромни?

Я приїхав як волонтер  Корпус Миру, аби працювати з місцевими організаціями, допомагати їм розвивати їх проекти та знаходити фонди, котрі зможуть фінансувати їх ідеї. І всі ці проекти сприятимуть розвитку громади.

- А яким напрямком повинні займатися ті організації, з якими ти співпрацюєш?

Я допомагаю розвивати громадські структури, котрі залучають молодь, наприклад. Зараз є три проекти, над якими я вже працюю. Перший – це допомога у створенні кризового центру для жінок, які потерпають від домашнього насилля. Я їм допомагаю знайти кошти для створення подібного центру, відшукати приміщення та обладнання, яке їм знадобиться. Інший проект пов’язаний з плануванням семінарів щодо пропаганди здорового способу життя та попередження СНІДу. А також працюю зі спортивним клубом з метою залучення коштів на обладнання для них відповідного  приміщення.

- Що тобі подобається і що не подобається в українцях?

Мій досвід перебування тут є цілком позитивним. У Ромнах всі, кого я зустрічав, були до мене дуже  люб’язними та гостинними. Мені тут дуже зручно і комфортно. Щодо вашого міста загалом, це дуже гарне місце, воно дуже чисте і мені подобається, що тут є багато парків та дерев повсюди.

-         Ця картина відрізняється від того, що є в твоєму рідному місті?

Я з Пітсбургу, штат Пенсільванія. Там живе близько 300 тисяч мешканців. Моє місто відоме тим, що він стоїть на трьох річках, які в одному місці зливаються в одну у центрі міста. Пітсбург має найбільшу кількістю мостів в Америці. У нас є декілька університетів. Порівняно з ним, Ромни є набагато спокійнішим містечком.

- Як так сталося, що ти вирішив стати волонтером?

Взагалі-то, в Америці це дуже звичне явище – бути волонтером. Я вже був волонтером на своїй батьківщині: працював з молодіжною організацією «Великі брати, великі сестри». Вона  дуже поширена в Америці, але я не впевнений, що ви маєте її відповідник в Україні. Суть роботи полягала в тому, що ти проводиш один або два дні на тиждень із дитиною, яка має  певні труднощі в школі: навчальні, соціальні, психологічні. Тож твоє завдання – допомагати їй у навчанні, бути для неї другом. Мені ця робота дуже подобалась. А Корпус Миру – дуже престижна всесвітня організація. Зважаючи на те, що мені цікаво зустрічати нових людей, вивчати нову культуру, то я приєднався до цього товариства. До того ж, я зміг побачити нову країну, знайти нових друзів.

-         Джоне,  хто ти за професією?

Я бухгалтер. Це суттєво відрізняється від волонтерства, адже багато часу треба проводити за підрахунками та перевірками. Я просто захотів зробити перерву в роботі. Після коледжу я три роки працював за спеціальністю, але тепер я тут.

- Як ти тут відпочиваєш?

Коли погода була кращою і теплішою, я гуляв містом. А зараз я переважно читаю, зокрема навчальну літературу, яку нам видали в Корпусі Миру. Намагаюся також розширити свій словниковий запас російських слів. В цьому мені допомагають ті, з ким  я тут працюю: вони тренують мою вимову і тому зараз я вже дещо краще говорю російською.

-         Давай порівняємо американську та українську молодь. Хто є більш активним та творчим? І хто намагається більше стежити за способом свого життя?

На мою думку, рівень ентузіазму в обох країнах однаковий, всі бажають допомагати іншим. Різниця в тому, що в Америці для цього є більше варіантів, яким саме видом добровільної допомоги займатися. Тут подібних організацій значно менше. За час свого перебування тут я би хотів поширити рух волонтерів. Якщо молодіжні організації мають проекти для волонтерів і їм потрібна моя допомога, то я буду радий допомогти.

-         Я знаю, що американська їжа суттєво відрізняється від української. Які в тебе враження від нашої кухні?

Мені вона дуже до смаку. Ти маєш рацію, вони сильно різняться. Раніше я ніколи не куштував борщ. Я знаю, що для вас це звична страва, але мені вона дуже подобається, це було щось абсолютно нове для мене. Також подобається плов. В Америці популярним є споживати висушену яловичину, а тут схожою на неї стравою є висушена риба. Це теж мені подобається.

-         Ти сумуєш за домом?

Та ні, взагалі-то. Я тут цілком задоволений. Трохи сумую за родиною, хоча ми часто спілкуємося з ними по інтернету. Також не втрачений зв'язок з друзями. Їм дуже цікаво дізнатися більше про Україну, бо інформації по неї небагато.

-         Для багатьох англомовних іноземців видається, що Україна – це частина Росії. А що знав ти про нашу країну до свого приїзду сюди?

Так, дійсно, ви маєте багато спільного у традиціях та звичаях, ваші культури та історичне минуле схоже, але я знав, що це різні країни, котрі межують одна з одною. Я знав, що у вас є Чорне та Азовське море, Карпати, що ви знаходитесь у центрі Європи. Однак, коли я дізнався, що працюватиму саме тут, то почав більше читати про Україну.

-         Скоро американці будуть святкувати День Подяки. Це дуже поширене свято, але в Україні нам відомо лише декілька загальних фактів про те, як саме його відзначають: з індичкою на столі  та журавлиновим сиропом. Можливо, ці дані не відповідають дійсності в повному обсязі?

Взагалі-то, американці його дійсно майже завжди відмічають у сімейному колі з індичкою на столі. Іншою популярною стравою є «стаффінг» - начинене певними продуктами м'ясо, гриби чи овочі з підливкою.

За традицією, на День Подяки вся родина збирається за святковим столом і дуже багато їдять. Також більшість моїх співвітчизників полюбляє дивитися американський футбол. Це дуже поширений вид спорту, мені він теж подобається, хоча моїм улюбленим є баскетбол.

-         Як ти ставишся до здорового способу життя і що ти думаєш про молодь, яка пиячить або багато палить.

Щодо мене, я намагаюся дотримуватися здорового способу життя – я не палю, але на свята іноді можу дозволити собі небагато алкоголю – в міру, безперечно. Переконаний, це вкрай важливо – вести здоровий спосіб життя. Дуже прикро бачити, що молодь зараз у дуже юному віці починає пити та палити. Прикро, але ця проблема існує в усіх країнах – як в Америці, так і в Україні. Мені доводилось бачити в США дітей, котрі палять,  те саме я спостерігав і тут.

-         Як довго ти працюватимеш в Ромнах?

Я житиму в Ромнах до червня 2012 року. Однак є вірогідність, що якщо не всі початі проекти будуть завершені, то я ще залишусь. Періодично я звітую у Корпус Миру, з ким  працював, які здобутки та можливі прорахунки були. Звичайно, бажано, щоб всі проекти принесли максимальну користь роменській громаді.

 

Довідка

КОРПУС МИРУ США В УКРАЇНІ

 

Корпус Миру США в Україні було засновано у 1992 році, коли український Президент Леонід Кравчук та американський Президент Джордж Буш підписали двосторонню угоду про започаткування Корпусу Миру США в Україні. Відтоді Корпус Миру співпрацював з багатьма прогресивними організаціями. Американські добровольці живуть і працюють пліч-о-пліч з українцями протягом двох років, обмінюючись досвідом та започатковуючи стосунки, які часто триватимуть усе життя.

 

ЦІЛІ: допомагати громадянам України шляхом надання компетентних  спеціалістів для задоволення існуючих потреб у технічній кваліфікації; сприяти кращому розумінню американців українцями; сприяти кращому розумінню українців з боку американців

 

Іванна Соловей

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Масляня
Масляня