Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

ЖЕК
Новини міста
Четвер, 29 липня 2010, 08:32      Ромни, Сумська область

 Про наближення Європи до нашої держави свідчить з-поміж іншого і те, що ми все частіше запозичуємо їхній досвід щодо удосконалення різних сфер життя. Вже кілька років набуває свого заслуженого поширення практика створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Його суть – відкриття власного рахунку, на який надходять гроші жителів будинку, і використовуються вони на їх розсуд.

 Якщо ж сплачувати квартплату в ЖЕК, люди мають досить приблизне уявлення, на що саме витрачаються їх гроші. Галина Некроєнко проживає за адресою вул. Соборна, 2. Тут вже кілька років успішно діє ОСББ, яке вона очолює.

 

- Галино Іванівно, розкажіть, з чого починалося ОСББ у Вашому будинку?

Наше об’єднання співвласників було зареєстровано 14 грудня 2005 року. Напередодні ми провели загальне зібрання, на якому всі одностайно погодилися відділитися від ЖЕКу. З обласного бюджету нам виділили 300 тис. грн. на ремонт будинку. Спільними зусиллями змогли вже відремонтувати дах, водопровід, систему опалення, провести капітальний ремонт ліфту. Утеплили підвал, ізолювали труби, через що стали значно економити тепло. Та й  у підвалах сухо.

 

- А що збираєтеся зробити найближчим часом?

Зараз ми запланували ремонт під’їзду. Також треба буде удосконалити каналізацію. До нашого колектору підключили сусідню двоповерхівку, і через це потужностей труб стало не вистачати.

До створення ОСББ ми часто зверталися до ЖЕКу з проханням провести хоча б незначні ремонтні роботи, але реакції не було ніякої. А тоді почали масово говорити про практику об’єднання власників квартир у такі своєрідні міні-жеки. Я дізналася, що на Коржівській в одному будинку створили ОСББ, я поспілкувалася з його представниками  і зробила висновок, що це чудова альтернатива ЖЕКу. Тепер ми від нього зовсім не залежимо, стали справжніми господарями свого майна. Всі кошти жителів поступають на рахунок в Ощадбанку. Боржників у нас немає. Люди розуміють, що всі гроші ідуть лише на потреби нашого будинку, тому і сплачують за квартиру вчасно.

 

- Ваш будинок складається із 9- та 5-поверхової частини. П’ятиповерхівка не мала бажання увійти до ОСББ разом з вами?

Коли ми створювалися, вони відмовилися приєднатися. А тепер шкодують. Крім 33 квартир у д’евятиповерхівці входять до складу ОСББ ще й банк Аваль і Ощадбанк, адже вони користуються всіма нашими комунікаціями.

 

-         Галино Іванівно, хто крім Вас займається питаннями ОСББ у Вашому будинку?

На загальних зборах жителі нашого будинку довірили головування мені. Раніше я працювала, тобто доводилося поєднувати роботу з громадською діяльністю, а тепер я на пенсії. ОСББ забирає багато часу в тому плані, що треба часто оформляти різні папери. Мені допомагає наш бухгалтер – Любов Павлівна Авраменко. Вона також живе у нашому будинку,  добре знає різні нюанси законодавства, крім того, спеціально для неї виписуємо пресу, де розповідається про всіляку документацію. Раз на півроку проводимо звіт про свою роботу, розповідаємо, на що саме витрачаються кошти жителів.

 

- Хто виконує роботи? Адже раніше Ви могли звернутися до ЖЕКу з цього приводу.

Все одно дочекатися сантехніка чи електрика із ЖЕКу було неможливо. А зараз ми маємо договір, згідно з яким найняті нами сантехніки, електрики тощо обслуговують наш будинок. Тепер з цим проблем немає: вони дуже швидко реагують на наші звернення.

 

- Чи траплялося, що до Вас зверталися за порадою з інших будинків?

Іноді приходять ті, хто нещодавно створив ОСББ. Ніколи не відмовляю їм у консультації. У цьому випадку все залежить від голови правління. Якщо людина сумлінно виконує свої обов’язки, то це помітять всі жителі. Хоча зараз вже важче створити таке об’єднання. Безумовно, ЖЕКи не дуже раді, коли багатоповерхівки відходять від них. Однак це дуже зручно і вигідно, особливо у будинках без ліфту. У нас значна частка коштів іде саме на його обслуговування.

 

Коментар спеціаліста

Ярослав Яцкевич, заступник начальника головного управління міського господарства:

«Актуальність створення ОСББ полягає в тому, що житловий фонд міста в основному складається із забудов 60-80-х років минулого століття. Вони вже морально та фізично застаріли. Відповідно до правил експлуатації будинки вже повинні були двічі мати капітальний ремонт. Але він не проводився ані за радянських часів, ані тим паче після 1990 року, коли почалася приватизація житла.

Громадяни не розуміють, що капітальний ремонт тарифом не передбачений і може проводитися тільки за додаткові гроші. Програмою реформування житлового господарства на 2009-2014 роки передбачено надання допомоги на капремонт будинку, якщо в ньому створено та функціонує ОСББ при співфінансуванні: 10% вартості сплачують мешканці будинку та 90% - держава. З 2011 року це співвідношення зміниться: мешканці повинні будуть сплатити вже 20% від вартості капремонту. Щоб отримати державну допомогу, треба створити ОСББ і виготовити проектно-кошторисну документацію. Іншого способу провести капремонт немає. Створення об’єднання співвласників – це світова практика, і ми до неї поступово долучаємося».

Ще одну позицію щодо створення ОСББ висловив начальник комунального підприємства «Житло-Експлуатація» Юрій Наливайко: «Якщо у будинку створюється ОСББ, то ЖЕК втрачає своїх споживачів. Коли підприємство обслуговує загалом менше 120 тисяч квадратних метрів житла, то воно приречене на економічне вимирання. В нашоу місті є 4 ЖЕКи, такої кількості забагато для наявного житлового фонду. Жодному директору, який згуртував навколо себе колектив, не хочеться втрачати будинки. Якщо виходити з економічної складової, то тариф за квартплату повинен становити не менше 5 грн. з урахуванням фінансово затратних статей (найбільше витрачається на зарплату та побутовий ремонт будинків). А зараз тариф становить 90-96 коп. Квартплата – єдине джерело існування ЖЕКа. Безумовно, нам не вигідно, що люди відокремлювались в ОСББ. За дорученням своєї депутатської фракції я мав такий напрямок роботи – сприяти створенню ОСББ.  Раз на квартал або на півроку випускаю інформаційний бюлетень, де пропоную жителям будинків ініціювати створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Таким чином громадяни можуть самі утримувати помешкання та прибудинкову територію, сплачуючи меншу квартплату, але отримуючи послуги на рівень вищої якості.

Я розумію, що люди очікують від  ЖЕКу виконання ремонту в будинках (і це цілком слушна вимога). Але насправді, майже половина від отриманої суми квартплати іде на сплату податків. Тобто на ремонт коштів вже просто не вистачає.

Безумовно, при створенні ОСББ для будинку є ряд плюсів: держава виділяє кошти для ремонту (в той час як ЖЕК має змогу виконати тільки поточний ремонт) згідно державної програми по підтриманню ОСББ. Але ж активісти об’єднань виконують  роботу по веденню документації та організації робіт безкоштовно, а отже з часом це може просто набриднути. ОСББ вигідно створювати у будинках, де є більше 100 квартир. Тоді це буде мати економічне обґрунтування, а коли квартир лише 18, то користі таке об’єднання не принесе, бо зібраних коштів все одно не вистачить на проведення якісного ремонту. Також доцільно створювати об’єднання співвласників у кількох будинках, які стоять поруч. Тоді теж вдасться зібрати солідну суму для проведення фінансово затратних робіт.

Деякі ОСББ співпрацюють зі мною у випадку виникнення аварійних ситуацій. На відміну від будинків, які знаходяться на балансі у ЖЕКу, в ОСББ рідко проводиться належна підготовка до опалювального періоду. Я не говорю, що у всіх, але у деяких об’єднаннях цю вимогу ігнорують. В будь-якому випадку, я не бачу суттєвих здвигів при створенні ОСББ. Для того, що зміни були, треба гроші. А сплачувати їх у ЖЕК чи на власний рахунок – не так і важливо. Здебільшого ОСББ – це законне усунення мешканців будинку від сплати квартплати в ЖЕК».

 

Тетяна Івасин

 

Фото

Активісти ОСББ. Галина Некроєнко – перша з правого боку

ЖЕК

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Відкриття вокзалу
Відкриття вокзалу