Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Тандем пресс Повернутий із небуття....
Повернутий із небуття....
Тандем-пресс
Неділя, 18 серпня 2013, 17:06      Ромни, Сумська область
Кожна людина, яка вважає себе жителем міста, справжнім патріотом повинна знати його історію та людей, які жили багато років тому та творили майбутнє нашого міста. На жаль, не кожен із нас зможе розповісти про людей, наприклад, які проживали в Ромнах у 18-19 столітті. Єдина пам'ять про них - це могили та пам'ятники. Понад десятки таких захоронень відомих роменців та архітектурних пам'яток  знаходяться саме на нашому міському центральному кладовищі, що по вул. Дудіна.
Так, ще в квітні 2009 року група членів редколегії — Плашкін В.О., Яковлєв В.І. на чолі з головним редактором журналу “Ромен” Клейніхом В.І., побувавши на міському кладовищі, ознайомилася зі станом могил і пам'ятників  наших знаменитих земляків, почесних громадян древнього Ромна. Саме їх стан і дає реальну картину нашого ставлення до тих, хто свого часу творив сучасне і майбутнє рідного краю.
Були  у занедбаному стані могили Олександра Михайловича Терновця - почесного громадянина міста Ромни та племінника Леонтія Степановича - найбагатшого купця і найбільшого в свій час мецената Ромен Івана Степановича, двічі обраного міського голови. Одна з його добрих справ: скупивши дворянську землю, він пробив вулицю від Великої Роменської до Панської, котра була названа його іменем — Терновецька (нині це вулиця Руденка). Необхідно відновити історичну справедливість і повернути назву цієї вулиці її засновнику — почесному громадянину міста Терновцю Івану, - вважають члени редколегії.
Всі ці роки, занедбаність та занехаяність могил почесних громадян нашого міста не давали спокою Клейніху Віктору Івановичу. Мабуть, це чи не єдина людина міста Ромни, яка піклується про відновлення та збереження пам'яті  століть. Тому на початку весни цього року група ентузіастів: Панченко В., Кузьменко О. та Клєйніх В. привели до ладу місце останнього спочинку потомственного громадянина міста Ромни Терновця Олександра. Його обеліск був викопаний із землі. Ще б декілька років - і його взагалі б не стало, - ділиться своїми враженнями Віктор Іванович.
Спочатку волонтери за допомогою підйомного крану встановили на своє місце постамент і зацементували його, а потім опустили на нього обеліск. І тепер мимо волі звертаємо увагу на гарний пам'ятник нашому шановному земляку, який можна побачити, йдучи центральною алеєю міського кладовища. Дуже дякуємо полковнику цивільного  захисту ДСНС України Біляєву Сергію Васильовичу, адже завдяки його безкорисливій допомозі роменцям було повернуто із небуття  ім'я почесного громадянина міста.    
Необхідно пам'ятати наших предків і не забуваймо, що без минулого немає майбутнього!

Історико-біографічна довідка:
Леонтій Степанович Терновець — член комісії по будівництву Олександрівського Собору. 5000 рублів сріблом — половину витрат на іконостас для собору Олександра Невського він прийняв тоді на себе. Був головою міського попечительства.
Єдина дочка Леонтія і Ганни Тернівців — Єлизавета (прізвище по чоловікові Єнкен). Коли вона померла Терновець Л.С. прийняв на себе посаду старости Всехсвятської кладовищенської церкви. Всі ікони в церкві на кладовищі опоряджені за його рахунок і зроблено багато нових.
Іван Степанович Терновець — двічі обирався міським головою. Перший раз займав цю посаду з 1842-1845 рр. Вдруге, був обраний у 1848-1852 рр. За час свого перебування при владі облаштував вулицю, яка згодом була названа його іменем — вул. Терновецька (нині — вул. Руденка).
Микола Михайлович Терновець — був обраний міським головою у 1884-1886 рр. За цей час разом з Григорієм Навроцьким  кілька разів їздив  до Санкт-Петербургу і домігся проведення Роменсько-Кременчуцької залізничної лінії через Ромен.
А.Марченко, В. Клейніх
 

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Винний склад
Винний склад