Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Тандем пресс Нові соціальні ініціативи Президента України: "Діти – майбутнє України"
Нові соціальні ініціативи Президента України: "Діти – майбутнє України"
Тандем-пресс
Четвер, 11 квітня 2013, 21:23      Ромни, Сумська область
2 квітня 2013 року головою районної державної адміністрації проведено пресконференцію із ЗМІ на тему: соціальні ініціативи Президента України: “Діти — майбутнє України”.
На початку зустрічі Сєрік Віктор Петрович, згадав негоду, яка спіткала місто та район. Віктор Петрович акцентував увагу на тому, що завдяки 2-му Центру МНС, інвесторам,  які надали снігоочисну техніку, плідній співпраці адміністрації та голів сільських рад наслідки негоди були вчасно ліквідовані, тому висловлював подяку всім, хто приймав у цьому участь за оперативну, чітку та організовану роботу.
Зокрема, по темі зустрічі Віктор Петрович наголосив, що 27 лютого на розширеному засіданні Уряду Президент України Віктор Янукович проголосив нові соціальні ініціативи, спрямовані на захист дітей. Сьогодні влада розуміє важливість і необхідність вироблення стратегії розвитку держави – її майбутнього. Найбільший скарб країни – це її люди. Яким виросте молоде покоління, такою буде наша держава.
"Я вважаю, що це вкрай необхідно. Нові соціальні ініціативи Президента України дадуть можливість підвищити соціальний захист дітей”, - наголосив голова районної ОДА Віктор Сєрік. Очільник району зазначив, що сьогодні головним завданням для влади, згідно цих ініціатив створити належні умови для виховання і розвитку майбутнього покоління.
Нові соціальні ініціативи здійснюватимуться за 4 основними напрямками: підвищення якості життя для сімей з дітьми; кожній дитині – всебічний розвиток; сімейний затишок – кожній дитині; створення «гарячої телефонної лінії» з питань захисту сімей з дітьми.
Важливим завданням сьогодення – є створення належних матеріальних умов для тих, хто зараз ростить дитину. Підвищення якості життя для сімей з дітьми передбачає:
·      збільшення державної допомоги малозабезпеченим сім’ям;
·      збільшення надбавки на догляд за дитиною-інвалідом;
·   збільшення у 2013 році соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність.
Держава забезпечує право дитини на виховання в сім’ї.  Впроваджуються нові форми роботи з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, що знаходяться в інтернатних закладах. Діти будуть охоплені сімейними формами виховання. Завдання - збільшити кількість прийомних сімей. Жодна дитина не залишиться поза увагою. Наразі районна адміністрація активно над цим працює. За словами Віктора Петровича, багато дітей з Роменського району вже влаштовані у прийомні сім'ї.
Новими соціальними ініціативами окремо виділено блок питань, що стосуються всебічного розвитку кожної дитини. Цей процес має починатися з дошкільного віку. Головний його елемент – дитячі садки. Кожній дитині має бути забезпечено доступ до дошкільної освіти.
Протягом 2013-2014 років передбачається розширити мережу дошкільних навчальних закладів, що дасть можливість забезпечити місцями 85% дошкільнят та відповідатиме європейським стандартам. Розвиток дошкільної освіти сприятиме соціалізації дітей, їх повноцінній підготовці до навчання у школі, а також надасть батькам можливість реалізувати своє право на працю.
У сучасних умовах особливого значення набуває підтримка обдарованих дітей. Президентом України В.Ф.Януковичем 2013 рік проголошено Роком дитячої творчості.
Ініційовано функціонування обласних і всеукраїнських літніх шкіл для обдарованих дітей із залученням до їх роботи провідних фахівців та вчених.  Проведення у всіх регіонах літніх шкіл дасть поштовх для удосконалення роботи з обдарованими дітьми.
Також Президентом започатковано програму «Інтелектуальне майбутнє України» для найталановитіших дітей з метою створення додаткових умов і можливостей для реалізації своїх талантів. Ініціативою передбачається створення умов для талановитих і обдарованих дітей для проведення наукових досліджень на базі спеціального Центру Малої академії наук.
"Тож у найближчий час необхідно створити умови, щоб кожна дитина отримала можливість всебічного розвитку і в подальшому могла реалізувати себе у житті. Тому з 1 вересня 2013 року близько 40 дітей з сільської місцевості матимуть змогу навчатися у створеній Роменській міській Малій Академії Наук”, - підкреслив Віктор Петрович.
Кожній дитині мають бути створені можливості для розвитку творчих здібностей. Нові ініціативи передбачають підвищення рівня охоплення позашкільною освітою до 70% дітей. На сьогодні позашкільною освітою охоплено лише 40% дітей відповідного віку.
Суттєвим елементом гармонійного виховання дитини є фізична культура і спорт. Незадовільне здоров'я школярів - надзвичайно актуальна проблема, яка стосується близько двох третин підлітків. Профілактика захворювань, в тому числі і через заняття спортом, відіграє важливу роль.
Тому першочерговими завданнями місцевої влади Президентом визначено наведення ладу зі шкільними спортивними майданчиками, більшість з яких перебуває у занедбаному стані. Оновлення у 2013-2014 роках застарілих спортивних майданчиків загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів сприятиме залученню дітей до занять фізичною культурою та спортом, а також популяризації здорового способу життя.  
За дорученням Віктора Януковича у 2013-2014 роках буде модернізовано 70% спортивних майданчиків, які знаходяться у школах та садочках. Наразі, скільки буде оновлено спортивних майданчиках у Роменському районі говорити поки що рано, для цього готується  відповідна програма, котра буде затверджуватися губернатором Сумської області.
Достатню увагу звертає влада й на посилення  соціального захисту найбільш соціально вразливих і незахищених верств населення. Підвищено розміри соціальних допомог та виплат сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, тощо.
Оперативно і стовідсотково мають вирішуватись питання забезпечення дітей з особливими потребами життєво необхідними засобами реабілітації – протезними, ортопедичними виробами, засобами спілкування та обміну інформацією. Вони не повинні опинятися на узбіччі повноцінного життя.
Окремий блок завдань – охоплення особливим піклуванням дітей, які мають проблеми зі здоров’ям. Важливим напрямком нових соціальних ініціатив - є забезпечення дітей-інвалідів умовами для виховання у сім’ї. Створення протягом 2013-2014 років мережі центрів денного перебування для дітей-інвалідів (відділень при реабілітаційних центрах).
Досі зберігається таке тривожне явище, як відмова матері від дитини у пологовому будинку. Хоча в більшості випадків держава здатна допомогти матерям, які опинилися у важких життєвих обставинах.
На сьогодні по Україні близько 700 дітей щорічно залишають у пологовому будинку. Для забезпечення соціального супроводу жінок, які мають ризики відмовитися від дитини у пологовому відділенні, необхідно розширити у 2013-2014 роках мережу центрів матері та дитини. У таких закладах матір з дитиною будуть забезпечені тимчасовим житлом та соціальним супроводом.
Особливого значення набуває раннє виявлення вроджених вад і затримок розвитку дитини і вчасна медико-соціальна допомога.
Створення у всіх регіонах патронажної служби при дитячих поліклініках, соціально-реабілітаційних центрах або Будинках дитини забезпечить вчасне медичне і психологічне супроводження матері з дитиною. Допомога надаватиметься дитині з моменту її народження, що сприятиме зменшенню інвалідизації дітей, стан яких потребує ранньої корекції та подальшої реабілітації.
Через відсутність нині зв’язку скривджених дітей зі спеціалістами, які можуть вислухати, дати пораду, залучити необхідних фахівців для невідкладної допомоги як словом, так і справою, в країні постійно трапляються трагічні випадки: безкарне знущання однолітків, жорстоке поводження батьків з дітьми, що подекуди спричиняють суїцид.
З метою турботи держави про дітей, які потребують невідкладної допомоги, Президент В.Ф.Янукович доручив Уряду створити всеукраїнську “гарячу телефонну лінію” з питань захисту сімей з дітьми, яка буде оперативно приймати та організовувати термінове реагування органів державної влади та установ на порушення прав дітей, випадки насилля над дітьми.
Створення «гарячої телефонної лінії» з питань захисту сімей з дітьми забезпечить можливість для оперативного реагування на порушення прав дітей, випадки загроз їх життю та здоров’ю. Крім того, діти зможуть вчасно отримати невідкладну психологічну допомогу та поради фахівців.
Сподіваємося, що нові проголошені ініціативи будуть реалізовані не тільки в словах, а ще на справі.


Анна Марченко
 

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Made in Ukraine
Made in Ukraine