Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Тандем пресс “Діти — майбутнє України” Підсумки роботи Роменської міської Малої академії наук
“Діти — майбутнє України” Підсумки роботи Роменської міської Малої академії наук
Тандем-пресс
Понеділок, 01 квітня 2013, 20:00      Ромни, Сумська область
27 березня 2013 року в приміщенні відділу освіти виконкому Роменської міської ради відбулась зустріч міського голови із педагогічним, батьківським та учнівським колективами Роменської міської Малої академії наук учнівської молоді в рамках втілення в життя Нових соціальних ініціатив Президента України: „Діти-майбутнє України” 

Метою зустрічі — обговорення результатів діяльності Роменської міської МАН учнівської молоді.

Як ми вже згадували на шпальтах нашої газети за ініціативи  голови обласної державної адміністрації Чмиря Юрія Павловича та міського голови Калашника Миколи Кириловича в нашому місті створена Роменська міська Мала академія наук учнівської молоді рішенням міської ради 17-ї сесії шостого скликання від 23.12.2011 року.

Заклад створений  з метою підтримки обдарованих дітей, залучення інтелектуально й творчо обдарованої учнівської молоді до науково-дослідницької та експериментальної роботи, виховання в них самостійності, наполегливості, вміння формулювати й обстоювати власну думку.

Так, з 1 вересня 2012 року позашкільний заклад розпочав свою роботу. 312 слухачів були зараховані до 22 наукових секцій п'яти  відділень. Наукові секції МАН працюють на базі навчальних закладів міста - це СЗОШ №1, 2, ЗОШ № 3, 4, 5, 11.

Навчання проводяться у 5-ти відділеннях: фізико-математичне та економічне; історико — географічне; комп’ютерних  та технічних наук; філології  та мистецтвознавства; хіміко-біологічне.

У своєму вступному слові Микола Кирилович наголосив на важливості створення даного закладу. “Прикро, коли приходячи до мене на особистий прийом, роменці переймаються — тільки житлово-комунальною галуззю міста, жодного звернення щодо покращення освітянської галузі. Тому для кращого розуміння, потрібен нам цей заклад чи ні, вирішити повинна, саме обдарована молодь”.

Директор Роменської міської  Малої академії наук учнівської молоді  Андрущенко Оксана презентувала діяльність Роменської МАН, котра зазначила, що: “останнім  часом багато говорять про обдарованих дітей, про необхідність їх підтримки, допомоги, створення умов для розвитку їх талантів та обдарованості. І для цього є підстави.

Дослідники стверджують, що багато надзвичайно обдарованих людей не реалізували своїх можливостей через несприятливе виховання в дитинстві. Тому обдарованість необхідно своєчасно виявити і розвивати. А це означає, що на батьків та вчителів, покладається велика відповідальність щодо  розвитку, навчання і виховання таких дітей. Ми повинні створити всі умови для їхнього гармонійного розвитку.

І тому відкриття Роменської міської Малої академії наук учнівської молоді у нашому місті стало справді необхідністю та важливою подією”, - говорить Оксана Олексіївна.

Далі Андрущенко Оксана  розповіла про основні  напрями діяльності Роменської міської МАН учнівської молоді, про перші результати та плани на майбутнє.

Отже, навчальний заклад працює за такими напрямами: навчально-виховна робота (Діяльність наукових секцій дослідницького спрямування, проведення виховних заходів); організаційно-масова робота (забезпечення проведення І (міського) та участь у ІІ та ІІІ етапах конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, проведення учнівських конференцій, конкурсів дослідницького спрямування); методико – координаційна діяльність (організація та координування роботи загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів міста за пошуково-дослідницьким напрямом); інформаційно-методична діяльність (Ведення банку даних «Обдарованість», сайту Роменської міської Малої академії наук учнівської молоді; проведення тематичних семінарів, психологічних тренінгів; методичних практикумів з вчителями та викладачами навчальних закладів, керівниками гурткової роботи; консультування з питань роботи з обдарованою учнівською молоддю).

Серед проведених заходів на особливу увагу заслуговує вперше й успішно проведений захід – І та ІІ етапи Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, що є основним заходом Малої академії наук України.

У грудні 2012 р. на І (міському) етапі конкурсу-захисту було представлено 81 науково-дослідницька робота. 36 слухачів стали переможцями  та призерами цього етапу. 25 кращих робіт були направлені для участі у ІІ (обласному) етапі Конкурсу-захисту, який відбувся  25-26 лютого 2013 р. на базах Сумського Державного університету та Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка.

Юні академіки Ромен гідно представили місто на обласному етапі. Їх роботи отримали високу оцінку членів журі. Перші місця вибороли  4 учні, друге місце – 1 учень, треті місця – 6 учнів.

П’ять науково-дослідницьких робіт учнів, що посіли 1 та 2 місця, направлені до м. Києва для участі у ІІІ фінальному (Всеукраїнському) етапі Конкурсу-захисту.

Окрім загальнонаціонального конкурсу слухачі  Малої академії наук беруть участь у різноманітних міських, обласних, всеукраїнських інтелектуальних конкурсах, турнірах, олімпіадах, фестивалях, виставках, показуючи там чудовий рівень підготовки з базових знань та високі творчі здібності. За ці 7 місяців навчального року слухачі РММАНУМ взяли участь у 22 заходах різних рівнів.

Так, 21 березня 2013 р. для участі у національному етапі Міжнародного конкурсу «Стокгольмський юнацький водний приз» до м. Києва були направлені 2 роботи слухачів Малої академії секції «Екологія» і робота Бебих Вікторії під керівництвом Литовки В.В. вийшла до фіналу конкурсу.

Важливою подією для новоствореного закладу був виїзний науково-популярний лекторій в рамках Всеукраїнського науково-освітнього проекту «Наука ХХІ століття: перспективні напрями розвитку», який був проведений 24 січня 2013 р. для учнів та педагогів м. Ромни Національним центром «Мала академія наук України». У програму лекторію входила лекція вченого, доктора технічних наук, професора Лободи Петра Івановича «Наноматеріали і нанотехнології – основа науково-технічної революції ХХІ століття», тренінговове заняття: «Можливості цифрових лабораторій  для організації  дослідницької діяльності учнів» для педагогічних працівників закладу, круглий стіл «Концептуальні засади діяльності Малої академії наук», лабораторний практикум з фізики на цифровому обладнанні NOVA 5000 для школярів.

Наразі, йде підготовка до участі у обласному етапі Всеукраїнського конкурсу веб-сайтів позашкільних навчальних закладів. Педагогічний та учнівський колективи працюють над створенням сайту РММАНУМ: слухачі секції «Мультимедійні системи, комп’ютерні  та ігрові програми» створили емблему закладу, оголошено конкурс на кращий гімн закладу, слухачі секції «Інтернет-технології та веб-дизайн» працюють над програмним забезпеченням для сайту Малої академії.

Підводячи підсумки семимісячної роботи, директор МАН Андрущенко Оксана зауважила: “Немало зроблено за перші 7 місяців роботи новоствореного закладу! Але це лише початок нашого шляху. Ми продовжуємо працювати. Наша мета - виховати професійно зорієнтованих, озброєних відповідним науковим, дослідницьким інструментарієм молодих людей, які вже у школі знають своє призначення, спрямування, наукове покликання і йдуть до вищих навчальних закладів, чітко розуміючи, в якій науковій галузі вони хочуть працювати”, - говорить Оксана Олексіївна.

Директором МАН у своєму виступі було  підкреслено й ключову роль у вихованні юних дослідників педагогічних працівників Малої академії. На сьогодні кількість педагогів, що працюють з обдарованими дітьми у закладі, становить 24 чоловіки: найкращі педагоги міста- вчителі загальноосвітній шкіл та викладачі вищих навчальних закладів. Це висококваліфіковані спеціалісти з вищою педагогічною освітою: 4 з них нагородженні знаком «Відмінник освіти України», 2 учителі мають педагогічне звання «Учитель-методист», 7 - звання «Старший учитель».

6 березня 2013 р. на розширеному засіданні Кабінету міністрів України були оприлюднені  Нові соціальні ініціативи Президента України, в тому числі і соцініціативи : «Діти – майбутнє України». Розділ другий проголошує : Кожній дитині – всебічний розвиток! У п. 2.3. говориться про започаткування у 2013 році Президентської програми для найталановитіших дітей «Інтелектуальне майбутнє України» з метою надати їм додаткові умови і можливості для реалізації своїх талантів. “Так що ми йдемо в ногу з часом, відкривши такий заклад і створюючи умови для всебічного розвитку інтелектуально обдарованих дітей”, - зазначила Андрущенко.

Можна говорити про кризу, про нестачу грошей на відкриття та утримання подібного закладу, але економити на таких дітях, мені здається, означає економити на своєму майбутньому. Адже від них залежить добробут, розвиток та процвітання нашої країни через 5-10 років! Сподіваємося, що Роменська міська Мала академія наук учнівської молоді стане закладом освіти, де талановиті, енергійні, творчі учні та молодь зможуть проявити свої знання та здібності, реалізувати свої можливості.

Анна Марченко

 

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Народні гуляння
Народні гуляння