Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Тандем пресс Захворів — йди до сімейного лікаря
Захворів — йди до сімейного лікаря
Тандем-пресс
Субота, 16 березня 2013, 06:24      Ромни, Сумська область
В Україні  триває реформа охорони здоров'я, яка передбачає побудову ефективної системи надання медичної допомоги.  Реалізація реформи здійснюється в наступних напрямках:

-        структурно-організаційне та фінансово-економічне розмежування рівнів надання медичної допомоги;

-        запровадження вільного вибору пацієнтом лікаря первинного рівня медичної допомоги;

-        створення раціонального медичного маршруту пацієнта для надання медичної допомоги;

-        запровадження системи стандартів у галузі охорони здоров'я та системи індикаторів якості медичних послуг;

-        запровадження договірних відносин між замовником та постачальником медичних послуг.

Ключовою фігурою в сучасній реформі стає — сімейний лікар.

Хто такий сімейний лікар, чим він відрізняється від дільничого терапевта поліклініки, та про рівні надання медичної допомоги розповідала мені головний лікар Роменської ЦРЛ Гунькова Валентина Василівна.

“Сімейний лікар — це....”

Отже, сімейний лікар - такий фахівець, який надає первинну медико-санітарну допомогу. А це фактично первинний контакт лікаря з пацієнтом.

Надається ця домопога в амбулаторних умовах або у визначених випадках за місцем проживання пацієнта і передбачає: консультацію, діагностику і лікування основних найпоширеніших захворювань, травм та отруєнь; профілактичні заходи; направлення пацієнта для надання вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги; надання невідкладної  медичної допомоги при гострих порушеннях фізичного чи психічного здоров'я пацієнта, які не загрожують його життю чи здоров'ю оточуючих.

Таким чином, сімейний лікар стає своєрідним “диспетчером” здоров'я людини.

Сімейну лікувальну практику необхідно розглядати, як таку, яка забезпечує тривалу опіку за здоров'ям громадянина і всіх членів його сім'ї незалежно від характеру хвороби, стану органів і систем організму у всі періоди життя людини.

Сімейну медицину, як спеціальність відрізняє ряд надзвичайно важливих принципів. Головними є: довготривалість і безперервність спостереження; багатопрофільність первинно-медичної допомоги;  відношення до сім'ї, як до одиниці медичного обслуговування;  превентивність, як основа діяльності сімейного лікаря; економічна ефективність і доцільність допомоги;  координація медичної допомоги; відповідальність як лікаря, так і пацієнта, членів його сім'ї і суспільства за збереження і покращення його здоров'я.

“Майбутнє сімейної медицини — центри ПМСД”

Для реалізації задуму, на практиці, створюються центри первинної медико-санітарної допомоги, як комунальні некомерційні підприємства.

Так, рішенням ХХХІ сесії Роменської міської ради 03.12.12 р. прийняте рішення «Про створення міського центру ПМСД в структурі Роменської ЦРЛ», який почав функціонувати з 1 січня 2013 року.

Сьогодні міський центр первинної медико-санітарної допомоги працює при Роменській ЦРЛ. Але у подальшому заплановано відкриття останнього по вул. Коржівській (дермато-венерологічний диспансер). Як тільки-но буде відремонтовано дане приміщення сімейна медицина відчутно та на повну силу запрацює для населення нашого міста.

“Першою ластівкою” запровадження реформи в охороні здоров'я стало відкриття амбулаторії загальної практики — сімейної медицини у м. Ромни, по вул. Київська, 80 де, на сьогодні, працює  досвідчений сімейний лікар Ладика Т.М. У свій час, завдяки спонсорській допомозі депутата облради Саєнка О.І. було придбано автомобіль — кінцевий результат — ефективна робота лікаря й задоволення мешканців Засульського мікрорайону. У подальшому, планується відкриття таких амбулаторій у Процівському, Каховському мікрорайонах та інших віддалених мікрорайонах нашого міста.

Такими діями буде досягнута мета максимального наближення до населення первинної медико-санітарної допомоги, справедливого розподілу використання коштів та підвищення результативності усієї галузі охорони здоров'я.

“Обхід, аналіз здоров'я, своєчасна профілактика...”

Сімейний лікар обслуговуватиме визначену кількість мешканців за територіальним принципом, він же визначатиме в разі необхідності потребу в наданні медичної допомоги в закладах вторинного рівня.

Якщо реформу проводити якісно, то вона може дати добрі результати. Мета ставиться правильно — профілактика захворювань задля тривалості життя.  Тож якщо справді знайти хорошого лікаря — професіонала, з хорошою теоретичною та практичною базою, якому довіряєш, який самовіддано працює, то цієї мети можна досягти. За українськими нормами, на одного лікаря по місту має припадати 1,5 тисячі пацієнтів, у сільській -  1,2 тисячі пацієнтів. Бажано, щоб цей лікар проживав  серед того населення яке він обслуговує.

Задача для сімейних лікарів — не проста. Адже для того, щоб знати про свою обслуговуєму дільницю все - лікар повинен здійснити подвірний обхід, познайомитися  та проаналізувати здоров'я кожного ввіренного йому громадянина. Для цього сімейні лікарі ведуть посімейний журнал. У кожної родини повинен бути записаний  номер мобільного телефона сімейного лікаря.

Секрет економічної доцільності такої практики — раціональне використання коштів, чітке розмежування на рівні усуне дубляж функцій та наблизить ПМСД до населення.

“Кожний зрозуміє, що недоцільно сідати в транспорт, витрачати час, щоб їхати за елементарним питанням до лікаря  через все місто, вистоювати в чергах, отримувати перехресну інфекцію, якщо можна в пішохідній доступності звернутись до амбулаторії сімейного лікаря або погодити свої дії з ним по телефону”, - розповідає Валентина Василівна.

За несвоєчасну профілактичну роботу, коли кінцевим результатом будуть запущені випадки захворювання, такі як, наприклад, туберкульоз, онкологічне захворювання або велика смертність людей працездатного віку або часті виклики “швидкої”, “малюкова” смертність — сімейний лікар нестиме відповідальність, бо це говоритиме про те, що лікар не займається плановою профілактичною роботою серед закріпленого населення.

“Перспектива: обов'язкове заключення прямих договорів з пацієнтами”

У пілотних проектах запроваджено заключення прямих договорів лікар-пацієнт. “Таку пропозицію  буду ініціювати і я, на сесію Роменської міської ради”, - говорить головний лікар Роменської ЦРЛ. Бо лише таким чином, відповідальність за стан здоров'я стане двухстороннім процесом, як з боку лікаря, так і пацієнта.

 

Отже, сімейний лікар – це комплексний постійний нагляд та турбота за Вашим станом здоров'я.

Це людина, яка день за днем буде допомагати Вам та Вашій родині залишатися здоровими та жити повноцінним життям.

Ваш сімейний лікар: забезпечить профілактику сезонних та спадкових захворювань; проконсультує, запропонує оптимальну схему лікування та проконтролює виконання призначених процедур; надасть первинну медичну допомогу пацієнтам різних вікових груп; прослідкує за імунопрофілактикою.

Оберіть власного сімейного лікаря та будьте здорові!

Анна Марченко

Список сімейних лікарів за дільницями

ДІЛЬНИЦЯ № 1 — Штогріна Валентина Ардаліонівна обслуговує: 1-2 провулки вул. Луценка, 1-2 провулки та вулицю Соборна, вул. Кірова та 1 провулок.
ДІЛЬНИЦЯ № 2 - Войтенко Василь Миколайович обслуговує: вул. Луценка, бул. Шевченко, вул.Руденко, вул.Пушкіна та 1-й провулок, в ул.Калнишевського з № 35 по 69.
ДІЛЬНИЦЯ № 3 - Яресько Валентина Михайлівна обслуговує: вул. Пр.Солідарності непарні номера,  Пл.Гнідаша, вул. Париж.Комуни з провулком, вул.Щучки з провул. 1, 2 , вул.Радянська з № 62-... з № 69, провул. № 2, 3, 4, 5 вул. Радянської.
ДІЛЬНИЦЯ № 4 - Андропова Валентина Василівна обслуговує: вул. Г.Мазепи з № 1-43, вул.Калнишевського з № 34-56, вул.Пр.Солідарності № 12,12-а, 14, 14-а, 14-6
ДІЛЬНИЦЯ № 5 — Шило Валентина Анатоліївна  обслуговує: вул.Г.Мазепи з № 8-54, вул.Г.Мазени з № 49-57, 67.
ДІЛЬНИЦЯ № 6 — Якубовська Віолетта Айківна  обслуговує: вул. Коржівська № 1-127, № 2-108, 1-й провул. вул.Коржівської 1 - й п р. Маяковського, 2 а Горького № 111-135; 194-238.
ДІЛЬНИЦЯ № 7 - Ковтун Ольга Віталіївна обслуговує: вул. Сіленка, вул.Крупська з провулками, вул.Чапаєва з № 2-58, вул.Чапаєва з № 1-23, 1-й провул. вул.Чапаєва, вул. 8 Березня, 1-й пров., вул.Маяковського № 69-107, вул.Маяковського з № 88-172 (крім № 92), провул. № 6,7,8 вул. Маяковського.
ДІЛЬНИЦЯ № 8- Новікова Людмила Володимирівна обслуговує: вул. Маяковського з № 1-61, вул.Маяковського з № 2-86, 92, провул. № 1, 2, 3, 4, 5 вул.Маяковського,1 -й пр.Маяковського,2а.
ДІЛЬНИЦЯ № 9- Плекан Ірина Миколаївна обслуговує: вул.Горького з № 137- 181, вул.Горького з № 240-262, 4-й провул.вул.Горького, вул.Чапаєва № 33,35,37, вул.Залізнична № 141, 143-а, з № 44-54, вул.Фрунзе з провулками Маяковського, 67, вул.Березова, вул. Індустріальна.
ДІЛЬНИЦЯ № 10 — Площик Володимир Артемович обслуговує: вул. РКД, 1-й провулок вул. РКД, вул. Конотопська, з № 1-79, вул. Конотопська з № 2-60,  вул. Поповича з провул. № 1, вул. Лугова,  вул. Ремінця, 1-2 пров. Ремінця, вул. Федька,  вул. Горького з № 1-51, вул. Горького з № 2-44, провул. № 1, 2, 3 вул. Горького, вул. Щорса з 1-м провулком, вул. Набережна.
ДІЛЬНИЦЯ № 11 — Білий Ігор Станіславович обслуговує: вул. Пирогова з провулками № 1,2,3,4, вул. Червонопрапорна з провул. № 1,2,3, вул. Франка з провул. № 1,2,3,4,5, вул. Деревської, вул. Будьонного, вул. Миколаївська,  вул. Космонавтів з провулками, вул. Конотопська з № 81, вул. Конотопська з № 62, 1-й пров. Вул. Конотопської, вул. Гаркуші, вул. П. Вовни з пров. № 1,2,3, вул. Волошенка.
ДІЛЬНИЦЯ № 12 — Пілюгіна Наталія Петрівна обслуговує: вул. Генерала Карлова, вул. Некрасова, вул. Бажанова, вул Весняна, вул. К.Зеленко, 1-й пров., вул. Гагаріна, пров. № 1-2, вул. Ліньова, вул. Овсяннікова, вул. Братів Баклай, пров. № 1, вул. Філатова, вул. Електриків з провулками, вул. Птіцина.
ДІЛЬНИЦЯ № 13 — Камєнєва Оксана Володимирівна обслуговує: вул. Прокопенко, провулки 1-4, вул. Садова, вул. Піонерська, вул. Партизанська, вул. Партизанський узвіз, вул. Короленка, вул. Коцюбинського, вул. Куйбишева, вул. Ватутіна, вул. Варчука, вул. Степного фронту, вул. Зелена, вул. Молодості, вул. Спортивна, вул. Миру, вул. Затиркевич-Карпінської.
ДІЛЬНИЦЯ № 14 -Горбатюк Тамара Пантелеймонівна обслуговує: вул. Залізнична з № 1-137, вул. Залізнична з № 2-40, вул. Залізничної, пров. 1-2, вул. Малиновського з провулком, вул. Дзержинського з провулком, вул. А. Йоффе, вул. Харченко, 1-й пров., вул. Мельникова, вул. Першотравнева, вул. Пролетарська, вул. Інтернаціональна.
ДІЛЬНИЦЯ № 15 -Панченко Наталія Володимирівна обслуговує: вул. Лозівська з провулками, вул. Танкова, вул. Чехова, вул. Парникова, вул. Лесі Українки, вул. Дудіна з провулками, вул. Петровського, вул. Макаренка з провулками, вул. Чкалова, вул. Павла Ключини, вул. Ляшенко.
ДІЛЬНИЦЯ № 16 -Дзюба Павло Павлович обслуговує: вул. Котовського, пров. 1-2, вул. Вашкевича, провул. 1-3, вул. Островського, провул. 1-3, вул. Лісова, вул. Засульська, провул. 1-3,  вул. Сумська з № 30 до кінця, з № 23 до кінця, пров. № 2-3 вул. Сумської,  пров. № 4 вул. Сумської з № 1 по 13, з № 2-18, вул. Полтавська з № 1-117, з № 2-82, пров. № 1 вул. Полтавської,  вул. Комуністична, провул. 1,2.
ДІЛЬНИЦЯ № 17 - Подолян Галина Максимівна обслуговує: вул. Декабристів, пров. 1, вул. Дружби, вул. Нафтовиків, вул. Механізаторів, вул. Українська, вул. Червона, пров. № 1-4, вул. Братів Потебні, пров. № 1,  провулки № 2-4 вул. Полтавської, вул. Полтавська з № 86 до кінця, з № 141 до кінця, вул. Сумська з № 2-28, з № 1-21, пров. № 1.
ДІЛЬНИЦЯ № 18 -Рудий Іван Федорович обслуговує: вул. Ворошилова, вул. Полтавська, № 119-139, вул. Пархоменко, пров. № 1-2, вул. Чекістів, провулки № 1-5, вул. Семирічки, провулки № 1,2,4, вул. 9 Травня, вул. Ковпака, пров. № 1-2, вул. Чернишевського з № 34 до кінця, з № 47 до кінця, вул. Чернишевського з провулками 1-2, вул. Суворова, вул. Учительська.
ДІЛЬНИЦЯ № 19 -Ладика Тетяна Михайлівна обслуговує: вул. Київська, 1-й провулок Київської, вул. Постишева, вул. Гвардійська з 1,2 провулками.
ДІЛЬНИЦЯ №  20 -Марченко Валентина Василівна обслуговує: вул. Артема, пров. № 1-7, вул. Калініна, пров. № 1-3, вул. Прорізна, вул. Перемоги, провулки № 1-3, вул. Гоголя, вул. Свердлова, вул. Колгоспна, вул. Кооперативна, вул. Червоноармійська, пров. № 1-2, вул. Чубаря, пров. № 1, вул. Чернишевського з № 2-32, з № 1-45, вул. Кавалерідзе, пров. № 1-2, вул. Котляревського, пров. 1-2, вул. Ломоносова, пров. 1-2.
ДІЛЬНИЦЯ №  21 -Бідна Катерина Іванівна обслуговує: вул.Московська- парна сторона, вул.Свободи, 1-й провулок, вул. Дімітрова, вул. Тельмана з 1-м провулком, вул. Г. Мазепи 4,6, 1-й пров. Г. Мазепи
ДІЛЬНИЦЯ №  22 — Панченко Наталія Володимирівна, Єровенкова Катерина Петрівна обслуговують:  вул. Калнишевського з № 1-15, вул. Калнишевського з № 2-22, вул. Комсомольська з провулками, вул. Рози Люксембург, вул. Савченка, вул. Комарова, вул. Базарна Площа, вул. Базарний узвіз, вул. Червоний узвіз, вул. Радянська з № 1-67, вул. Радянська з № 2-60, 1-й пров. Радянської.
ДІЛЬНИЦЯ №  23 -Єровенкова Катерина Петрівна обслуговує:вул. Горького з № 51-109, з № 46-188, 2-й пров. Г. Мазепи, вул. Г. Мазепи № 71, бул. Московський з № 1-45

 

 

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Псел
Псел