Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо 102 інформує На Сумщині активізувалися шахраї
На Сумщині активізувалися шахраї
102
Четвер, 02 серпня 2012, 21:05      Ромни, Сумська область
Останнім часом в оперативних зведеннях все частіше з’являються повідомлення про шахрайства. 

Актуальними залишаються махінації під час продажу ве­сільних суконь та інших товарів через Інтернет, а також мо­більні шахрайства. Так, влітку працівники відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Сумській області зареє­стрували 13 таких випадків (75% розкрито).

Наприклад, 26-річна сумчанка Катерина вирішила продати свою весільну сукню. Оголошення розмістила на одному з Інтернет-сайтів. Уже наступного дня їй зателефонувала дівчина, яка представилась Ганною, і дуже зацікавилася товаром. Повідомила, що готова стовідсотково сплатити за сукню, але, мовляв, приїхати з Донецька не може, тому розрахується безготівково. Товар попросила вислати поштою.

Саме з цього моменту, проаналізували фахівці, шахрайка повністю могла контролювати свою жертву. Спочатку вона попросила продиктувати номер банківської картки, навіть запитала про її ліміт. Здавалося б, цей факт уже мав насторожити жертву. Проте зловмисниця виявилася настільки винахідливою, що відразу розповіла про те, як вигідно уникнути сплати процентів при знятті грошей, якими вона розрахується за “омріяну” покупку. Дізнавшись, скільки на рахунку коштів, Ганна зі свого мобільного відправила смс, за­значивши, що гроші за сукню вона вже перерахувала. Повідомлення було схоже на банківське, хоча й відправлене з номера шахрайки. Та й це не викликало підозр. Потім “покупець” попросила дівчину замовити в банку послугу “Екстра-гроші”, що та й зробила. Цього разу смс дійсно прислали працівники банку з таємним кодом, який Ганна взнала обманним шляхом. Внаслідок Катерина не тільки не отримала гроші, а й позбулася власних заощаджень.

Шахраї найчастіше діють пізно ввечері. Адже, як правило, жертва перевіряє рахунок лише вранці. Наймолодшою жертвою Інтернет-шахрайства на Сумщині стала 21-річна жінка, найстаршою – 58-річна. Серед них і 27-річний чоловік, який також хотів продати ве­сільну сукню дружини за допомогою всесвітньої мережі.

Ще однією класичною жертвою обману, що трапився в Сумах, став 53-річний продавець цуценят. За аналогічною схемою він позбувся майже двох з половиною тисяч гривень. От тільки цього разу аферисти зняли гроші з кредитної картки, які тепер чоловік має повернути банку. На щастя, особу злочинця встановили швидко. Ним виявився житель Луганської області. Порушено кримінальну справу за ст. 190 “Шахрайство”, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки.

Щоб не постраждати від Ін­тернет-продажів, уважніше ставтеся до покупців. У жодному разі не повідомляйте їм секретних слів чи кодів. Для перерахунку грошей достатньо вказати лише номер банківської картки, прізвище, ім’я та по-батькові власника. Пам’ятайте, якщо у вас починають випитувати таємну інформацію – це шахраї.

Жертвами мобільних шахраїв стають здебільшого люди пенсійного або передпенсійного віку, яким повідомляють, що когось із близьких затримала міліція за скоєння злочину. Відверто граючи на батьківських почуттях, аферист, представившись працівником міліції, обов’язково відразу повідомляє, що ситуація критична. Але при цьому вихід все ж таки є – дати хабар, щоб не порушувати кримінальну справу. Зловмисники просять перерахувати на мобільний номер оговорену суму коштів, після чого родичі затриманого можуть під’їхати до відділу міліції та забрати затриманого. І хоча розкрити такий злочин вкрай нелегко, правоохоронці знають, як вивести на чисту воду телефонних вимагачів і успішно встановлюють їх особи.

Завжди цікавтеся ім’ям і посадою того, хто вам телефонує, даними про затриманого (рік народження, адреса та ін.), якими шахраї навряд чи володіють. Запитайте, коли і куди саме забрали близьку вам людину. Відразу перевірте отриману інформацію, зателефонувавши тому, кого нібито затримали, або на номер 102. Як правило, така інформація ніколи не підтверджується.

Щоб не стати жертвою чергової кримінальної історії, завжди і в усьому будьте особливо пильними. Якщо все ж таки потрапили на гачок пройдисвітів – негайно звертайтеся до міліції.

Наталія ПОТАПЕНКО,

помічник начальника міськвідділу УМВС

зі взаємодії

з громадськістю та ЗМІ.

 

 

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

39
39