Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини ...І кіоски в один ряд
...І кіоски в один ряд
Вісті Роменщини
Субота, 16 березня 2013, 07:12      Ромни, Сумська область
Містобудівна рада розглянула комплексну схему розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території Ромен. З урахуванням зауважень і побажань учасників засідання її мають за­твердити члени виконкому міської ради. Таким чином вла­да намагається впорядкувати не тільки роздрібну торгівлю на вулицях і ринках, а й  місця реалізації товарів.

Вагончики, “генделики” та інші так звані малі архітектурні форми, що нерідко не мають нічого спільного з мистецтвом проектування будівель, захарастили міста по всій Україні. Зважаючи на це, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в 2011 році затвердило Порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності. Цей документ і передбачає розробку комплексної схеми розташування таких об’єктів у населеному пункті, а також їх архітектурні типи.

Передусім це має бути одноповерхова споруда з полегшених конструкцій, без фундаменту. Не менш важливо, наголошують архітектори, щоб вона відповідала не тільки протипожежним і санітарним, а й естетичним нормам. Наприклад, варто використовувати не ґрати, а набагато привабливіші захисні ролети, маркізи – навіси від дощу та сонця, передбачити місце для виносних столиків та ін.

Схему та архітипи презентував містобудів­ній раді їх розробник, архітектор Олек­сандр Біленко, який має від­повідний кваліфіка­цій­ний сертифікат. Спільно з головним архітектором м. Ромни Юрі­єм Литвиненком во­ни визначили 50 придатних ділянок загальною площею 1,2 тис. кв. м, щоб кіоски та павіль­йони передусім не заважали пішоходам, не псували зелену зону й вид із вікон прилеглих будівель, а також оптимально наповнювали міс­цевий бюджет.

Проект містить багато раціональних пропозицій. Наприклад, на вул. Руденка, Базарній площі, де постійно ведеться торгівля, розробник пропонує щільніше розташувати комерційні об’єкти. Зокрема, облаштувати відповідним чином “п’ятачок” перед офісом телерадіокомпанії “РКТ”. Окрему увагу приділили організації виносної тор­гівлі в цьому районі. Продаж квітів зі скверу на б-рі Шевченка краще перенести на вільну ділянку вздовж паркану гардинно-тюлевої фабрики, – вважає проектант. Можна розмістити риночок на пус­тирі поблизу автопідприємства в мікрорайоні Засулля, втілити ряд інших архітектурних рішень, що дозволить якіс­­ніше презентувати товари, зробити місто привабливішим.

Розробник також відзначив, що деякі існуючі тимчасові торговельні споруди псують міські краєвиди або потребують косметичного ремонту, озеленення. Подекуди мають місце відверті порушення закону – отримавши дозвіл на встановлення тимчасової споруди, власник звів капітальну будівлю.

Залишається спо­діватися, що схема дозволить уник­нути стихійної забудови та архі­тектурних суперечностей під час розбудови центральної частини та мікрорайонів Ромен.

Денис  МЯГКОВИЧ.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Масляня
Масляня