Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини «Свята моя земля, велична Україна»
«Свята моя земля, велична Україна»
Вісті Роменщини
Неділя, 22 травня 2011, 21:42      Ромни, Сумська область

Більше року крокує Сумщиною фестиваль мистецтв «Свята моя земля, велична Україна», присвячений 20-річчю незалежності України. У травні естафету перейняла Роменщина.

Майстри сцени та народних мистецтв звітували про свої досягнення у міському і Пусто­війтівському будинках культури. У вестибюлях закладів розгорнулися привабливі виставки, а концертні програми наситили кращі сольні та колективні виступи вокальних, хореографічних колективів і виконавців.

Почесні гості – начальник управління культури і туризму Сумської ОДА Олена Мельник, її заступник Любов Ніконова, вітаючи учасників фестивалю, зокрема, відзначили неперевершені танцювальні творчі традиції Ромен і показові хорові звичаї нашого району. Вони, а також міський голова Микола Калашник, перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Татарінов вручили грамоти кращим майстрам народної творчості й меценатам галузі.

Серед витворів художньої творчості, представлених роменськими художниками, творчими осередками шкіл міста і центру позашкільної освіти, вирізнявся новий вид мистецтва – маркетрі – мозаїка з тонких пластин цін­них порід дерев. Сту­дія, де навчають цьому, близько року діє при ЗОШ № 7, – розповів її керівник, учитель трудового навчання Олек­сандр Матвієнко. До речі, він запевнив, що його вихованці – чи не єдині послідовники стародавньої дерев’­яної мозаїки в області. Не залишилися без уваги відвідувачів й інші експонати: майстерно виготовлені дерев’яні іграшки, ляльки-мотанки,  вибаглива вишивка, яскраві килимки та чарівливі візерунки з бісеру, створенням яких захоплюються навіть хлопці. Найцікавіше, що, оглядаючи виставку, можна було дізнатися про історію і професійні секрети на­родних умільців, поспостері­гати за їх роботою.

Яскраве дійство розгорнулося на сцені міського Будинку культури. Дзвінкі відголоски пісень і музичних творів, запальні та романтичні танці залишили добрий слід у серцях глядачів. Танцювальний колектив «Імпульс» (ЗОШ № 7), юні вокалісти дитячої музичної школи Валентин Коновал і Дар’я Адаменко та випускники – тріо баяністів у складі Євгена Гопка, Олександра Жир­них і Олександра Мочакова представлятимуть Ромни на заключному етапі фестивалю в Сумах.

У районі його відбірковий етап протягом року крокував від села до села під назвою «У звичаях, традиціях народу ти душу України пізнавай!». Таким чином, на творчий звіт у Пустовійтівському будинку куль­тури зібралися кращі мистецькі колективи, народні уміль­ці та майстри декоративно-ужиткового мистецтва.

Розпочалося свято експозицією картин місцевих художників, а також короваїв, які уособили кожну сільраду Роменщини. Увагу глядачів привернула, зокрема, й виставка 20 досягнень у галузі культури за 20 років незалежності України. Місцеві умільці представили картини з соломки, різьбу по дереву, вишиті картини, а також предмети старовинного побуту і одягу.

Концертну програму пронизала любов до рідного краю та його славної історії. Особливу увагу привернув фольклорний блок, представлений колективами з сіл Біловод, Волошнівка, Андріївка, Сміле, Великі Бубни. Їх виступи об’єднав старовинний обряд «Побратчини», до якого долучилися й глядачі, між якими, за стародавньою традицією, розділили духмяний коровай, сіючи крихти доброти в кожній родині.

Справжнім надбанням 20-річчя незалежності для творчої Роменщини став духовий оркестр 2-го Спеціального регі­онального центру швидкого реагування МНС України, який звітував і за місто, і за район. Його виступи окриляють талановиту плеяду краю, а у доброї справи – довгі крила…

Денис МЯГКОВИЧ
 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Сейм
Сейм