Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини Перспективи проблемних галузей
Перспективи проблемних галузей
Вісті Роменщини
Понеділок, 16 травня 2011, 21:17      Ромни, Сумська область

Голова райдержадміністрації В.П. Сєрік провів прес-конференцію для представників місцевих ЗМІ. Нещодавно минув рік з часу його призначення на посаду, отже, зустріч можна назвати знаковою.

– Давно з вами не спілкувалися, – перепросив Віктор Петрович кореспондентів. – Але не тому, що не було такого бажання, а тому, що хотілося дати більш структуровані відповіді. Адже, розумію, проб­лем у районі багато, – пояснив очільник району.

Під час бесіди Віктор Петрович зробив наголос не на досягненнях, а на перспективах, які відкривають проблемні галузі діяльності влади:

– Продовжуються перемовини з нафтовиками. Це робиться для того, щоб рівень життя мешканців району хоча б частково нагадував побут жителів основних країн-експортерів нафти й газу. Вдалося зробити немало. Про це вже повідомлялося. Сформовано професійні ланки владної структури. Та інколи виникають непорозуміння у відносинах із сільськими радами. Передусім через те, що сільські голови і виконавчі структури звикли до дещо інших умов роботи. Протягом попередніх років від них нічого не вимагали. Тепер змінилися підходи, щоб рішення реально впливали на життя громад. Ми зобов’­язуємо до зрозумілих для людей дій, особистого спілкування, звітування, формування планів розвитку за участю всіх бажаючих. Це психологічно важче сприймається.

З нагоди 9 Травня – святої дати для нашого народу – Президент України поставив завдання, згідно з якими потрібно оточити максимальною увагою живих свідків Великої Вітчизняної війни, особливо учасників бойових дій, яких у нашому районі залишилося всього 133 особи. Але навіть до цього доводиться примушувати…

Загалом ситуація керована. Безумовно, багато переформатовано, зокрема і в напрямках розвитку. Вже не раз повідомлялося про будівництво газопроводів. Вони тягнуться до Діброви, Дзеркальки, а також Червоного, яке взагалі не планувалося залучати до проекту. Але громада, яку надихнув позитивний приклад Смілого, наполягла на своєму. Така активність, до речі, варта наслідування для інших небайдужих людей, які прагнуть змін на краще. Так, проектуються масштабні системи водозабезпечення в рамках швейцарсько-українського співробітництва з децентралізації цих послуг. Триває відбір учасників проекту. Ймовірно, шість спільнот, які виявлять достатньо бажання, зможуть взяти в ньому участь. Поки що найбільш активно проявляють себе Ярошів­ка, Глинськ, Андріяшівка, Біловод, Бобрик, Сміле та інші. Та головне, що у людей з’явилося бажання працювати. Громади розробляють проектно-кошторисну документацію для вирішення найрізноманітніших проблем, у тому числі й газифі­кації, утримання об’єктів соці­альної інфраструктури, водопроводів, освітніх та інших закладів.

Приємно відзначити, що наш район один з чотирьох в області, які серйозно перевиконують планові надходження до місцевих бюджетів. Велику роль у цьому відіграла співпраця з інвесторами. Підвищення орендної ставки з 0,3% до 3% (у деяких випадках – до 4-5% і навіть 6%) відповідно посприяли зростанню бюджетних відрахувань. На сьогодні біль­шість сільських рад мають віль­ні залишки. Й тепер уже вони передають субвенції в районний бюджет (більше 600 тис. грн.) для утримання спільних об’єктів – центрів соціального обслуговування, соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, ДЮСШ ім. П.І. Калнишевського, – розповів Віктор Сєрік.

Редактор міськрайонної радіостудії «Ромен» Раїса Волошко звернула увагу на те, що подібної допомоги вкрай потребує і цей єдиний місцевий осередок проводового мовлення, який знаходиться на межі закриття. Голова РДА пообіцяв підтримку.

Інтерв’юери також поцікавилися перспективами вико­рис­тання пустовійтівського по­лі­гону твердих побутових від­ходів.

– Юридично його взагалі немає, – відповів очільник ра­йону. – Сільська рада не отримує ні копійки за використання цієї території, що, крім того, значно перевищує колись окреслені межі міського сміттє­звалища й навіть зайняла частину людських паїв. Проблему, посилену необхідністю рекультивації земель і застосування сучасних вимог до подібних об’єктів, можливо, частково вдасться вирішити завдяки зміні користувача. Схожа ситуація й з очисними каналіза­ційними спорудами, що без будь-яких домовленостей займають 12 гектарів Коржівської сільради. Міський голова М.К. Калашник запевняє, що від­найде шляхи фінансування їх реконструкції та залагодження всіх формальностей, – повідомив В.П. Сєрік.

Він торкнувся й очікуваного приїзду послів країн Євросоюзу, зауваживши, що головна мета делегації – посилення співпраці з Сумщиною, а не тільки перевірка ефективності використання техніки, переданої нашому місту та району за проектом TACIS. Візит мотивований тим, що, за результатами проведеного у березні Представництвом Європейського Союзу в Україні конкурсу серед 29 міст на спільну організацію та проведення Дня Європи Суми посіли друге міс­це й отримали можливість від­значати загальноєвропейське свято в колі поважних гостей.

Що ж до техніки, то простоює вона (3 сміттєвози й контейнери) і в районі. Тимчасовий виконавець послуг з вивезення ТПВ у місті обіцяє вжити всіх необхідних заходів, щоб якнайскоріше ввести в дію нове оснащення. Ймовірно, його залучать і до надання послуг у районі, передавши частину обладнання. Але одного сміттє­звалища для Роменщини недостатньо. Планується створити додаткові – для сіл. Наприклад, у Рогинцях можна використати для цього ресурси колишнього тваринницького комплексу, – поділився планами Віктор Петрович.

Його особисті переконання щодо продажу землі, якими поцікавилися учасники зустрі­чі, зводяться до того, що купувати такий особливий товар має право тільки держава. Літ­ні, особливо одинокі, мешканці краю не проти реалізувати свої паї, щоб на схилі років покращити матеріальне становище. Молодші ставляться до такої можливості дуже обережно, ад­же переконані, що земля – най­більше багатство народу, – додав він.

Під час прес-конференції очільник району розповів і про створення районного благодійного фонду, засновниками якого стануть депутати обласної ради Геннадій Свірський та Олександр Саєнко. Зібрані кошти спрямовуватимуться на потреби громадян – термінове лікування та ін.

Окреслюючи проблему транспортного сполучення у зв’язку з початком дачного сезону, Віктор Сєрік озвучив деякі цифри. Так, недоліки в цій галузі пов’язані з неможливістю фінансування пільгових зобов’язань держави, в основі яких популістські закони, – переконаний він. Для цього потрібно близько 200 мільярдів грн., а бюджет країни складає всього 400 мільярдів грн., з яких 87 мільярдів грн. потрібно повернути різним міжнародним фінансовим організаціям. Але навіть за таких обставин є вихід – децентралізація послуг. Усі рейсові маршрути, умови їх обслуговування та перевізників визначають на обласному рівні, натомість задовольняти скарги зобов’язали органи місцевого самоврядування. Тому потрібно всіляко сприяти передачі й реш­ти повноважень на місця. Те ж стосується і ремонту доріг, яким займається обласна ор­ганізація.

– Ці проблеми залишаються не тому, що ми не можемо їх вирішити, а тому, що не маємо права це робити, – пояснив голова райдержадміні­страції і припустив, що виправити ситуацію може допомогти адміністративно-територіальна реформа.

Денис МЯГКОВИЧ.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

16
16