Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини «Сумщино, любове моя!»
«Сумщино, любове моя!»
Вісті Роменщини
П'ятниця, 18 лютого 2011, 00:00      Ромни, Сумська область
Під такою назвою в Києві та Ромнах відбулася виставка-конкурс живопису, присвячена уродженцю Роменщини Миколі Омеляновичу Макаренку (1877-1938 рр.) 

Так вдячні земляки вшанували пам’ять видатного дослід­ника в галузі археології, історика, мистецтвознавця, нау­ков­ця, художника, вченого світового рівня, музеєзнавця, володаря ордена Станіслава третьо­го ступеня, громадського діяча, вірного сина України.

Досить назвати трьох велетнів духу з Сумщини – Петра Калнишевського, Миколу Макаренка та Івана Кавалерідзе – і вже можна охарактеризувати цілу епоху з життя укра­їн­ського народу, що прагнув до волі та незалежності. Ці титани були сповнені вільнолюбного козацького духу, шляхетності та християнських чеснот, ідеалів свого народу. Їм присвячені дослідження, книги, філь­ми, на їх честь встановлені меморіальні дошки, пам’ятники, названі вулиці, але широкому загалу вони маловідомі.

«Сумське земляцтво» у м. Києві, Роменське відділення Українського фонду культури та Всеукраїнський фонд ім. П. Калнишевського роблять добру подвижницьку справу, перекидаючи місток між історичним минулим та сьогоденням. Вдячні земляки вклоняються світлому імені Миколи Омеляновича Макаренка, вшановуючи його життєвий, науковий та творчий шлях. 4 лютого під час ранкового богослужіння духовенство Михайлівського Золотоверхого собору звершило молитву за упокій душі Миколи Макаренка, який закінчив свій земний шлях у таборах.

У 1938 році неймовірно скромного, шляхетного громадянина нашої держави закатували за високі ідеали. Мужній вчинок патріота, який став на захист собору від руйнування, коштував йому життя. Біографія Миколи Омеляновича сповнена драматичних подій, трагічна. Але завдяки цілеспрямованості, волелюбності, неймовірній працездатності він залишається для нас взірцем безкомпромісного служіння духовності, науці, державотворенню.

Освіченості Миколи Макаренка можна позаздрити. Він володів декількома мовами, що дозволяло йому працювати з першодруками, епістолярними виданнями. Він залишив нащадкам 150 наукових праць з історії культури, побуту, старовини, понад три тисячі малюнків, екслібрисів, мотивів для кахлів, а також епістолярну спадщину. Його дослідження Трипільської культури на Київщині, Сумщині з науковими обґрунтуваннями стали неоціненним скарбом для подальшого вивчення історії української культури. Досліджуючи її духовні аспекти, він постійно закликав до охорони історичних пам’ятників, храмового зодчества. Незважаючи на тоталітарний режим, навалу атеїс­тичної пропаганди, Макаренко проявив принциповість у власному баченні формування незалежного суспільства. Завдяки його набату врятована Софія Київська. Микола Макаренко по праву має бути в когорті почесних громадян столиці.

У конкурсі живопису «Сумщино, любове моя!» взяли участь 25 художників із Сум, Ромен, Шостки, Конотопа, Глухова, Тростянця, Великої Писарівки. Її презентація у виставковій галереї ім. І.П. Кавалерідзе Роменського міського Будинку культури розпочалася з конференції за участю міського голови Миколи Калашника, голови Всеукраїнського благодійного фонду імені Петра Калнишевського Івана Рішняка, членів Сумського земляцтва. Учасники зустрічі, зокрема, започаткували збір коштів для спорудження пам'ятника М.О. Макаренку.

Журі було не просто визначити переможців. Лауреатами конкурсу стали Іван Шаповал («Рідне місто моє», м. Суми), Віктор Михайличенко («Осінь у Сумах», м. Суми), Надія Полуян-Внукова («Бузковий цвіт», м. Ромни).

Приємно здивували нові імена із Сумщини, члени НСХУ Оксана Сльота («Натюрморт з калиною»), Анна Носенко («Щедрість земна і небесна»), Тетяна Ягодкіна («Плоди осені»). Вперше представив свої твори Юрій Шемшученко, академік, професор, директор Інституту держави і права. Фахівці підкреслили романтичний стан його картин «Альтанка» та «Стара фортеця».

Художники із Шостки представили самобутні твори, що вирізнялися новаторськими техніками, зокрема «Місячна гра» Лариси Логвин, а також романтичним настроєм – «Світанок на Придесенні» Тамари Ціун. Світлоносні пейзажі Олександра Масика, Сергія Кривенка, Ігоря Василевського навіяли спогади про рідний край, батьківську хату… Унікальні композиції з храмовою архітектурою Глухова, Путивля, Шостки в картинах Георгія Сергєєва, Юрія Мануїловича, Ганни Бодякової, Олександра Ціуна дарували благословення та свідчили про високу духовність творів.

Світле ім’я Миколи Омеляновича Макаренка повертається до нас із небуття як світоч правди, волі, як взірець незламного духу та віри в світлі ідеали…

Валентина ЄФРЕМОВА,

мистецтвознавець, куратор проекту, заслужений працівник культури України.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

12
12