Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини «Усвідомлюю всю складність і працюватиму задля змін на краще»
«Усвідомлюю всю складність і працюватиму задля змін на краще»
Вісті Роменщини
Неділя, 13 лютого 2011, 21:37      Ромни, Сумська область

Продовжуємо серію інтерв’ю, присвячених ста дням діяльності нової влади. Наш співрозмовник – заступник міського голови з питань міського господарства, земельних відносин, транспорту та зв’язку  Андрій Жарий.

- Андрію Геннадійовичу, по­діліться першими враженнями від роботи.

- Йдучи на цю посаду, я пов­ною мірою усвідомлював усю складність організації належної роботи комунального господарства Ромен й ніколи не сподівався, що буде легко. І в той же час, як житель міста, саме в цій сфері хотів би бачити найбільше зрушень на краще. Тому, власне, й очолив даний напрямок. Хоча "успадкована" новообраною владою комуналка й виявилася вкрай занедбаною. Не вистачає техніки зокрема й ресурсів загалом. Так, немає залишків пального - по 10 тонн бензину і дизпа­лива, передбачених для "Міськ­дорсервісу" на очистку вулиць, але є борги за виконання робіт у попередні роки. Приватники дбають більше про наповнення власних кишень. Відчутна забюро­кратизованість системи гальмує виконання багатьох рішень, у той час коли потрібно працювати на конкретний, зримий результат, а не проводити безкінечні й фактично беззмістовні засідання комісій. Але переконаний, що зможу спрямувати роботу всіх комунальних служб  для кардинального поліпшення стану справ. На жаль, ситуацію ускладнює колосальне недофінансування потреб комунальної сфери. Фактично у видатковій частині міського бюджету передбачено на нинішній рік, як і на минулий, лише 30 відсотків потреби. Тобто, якщо сидіти склавши руки, коштів не вистачить ні на благоустрій і прибирання вулиць, ні на очищення їх від снігу, ні на освіт­лення та решту життєво важливих питань.

Нині міська влада докладає максимум зусиль для підвищення рівня фінансування комуналки, покращення матеріально-технічної бази. Активно працюємо з обласною та державною владою, вітчизняними й міжнародними фондами на предмет залучення коштів для переоснащення й мо­дернізації комунальних підпри­ємств.

- Чи не виникали розчарування, наміри повернутися у бізнес?

- Навпаки, сповнений наснаги і бажання працювати. Це цікава й потрібна для нашої громади робота, підкріплена спільним бажанням всієї команди на чолі з міським головою змінити стан справ у Ромнах на краще.

- Як оцінюєте нинішній опалювальний сезон?

- У цілому, на мою думку, він проходить стабільно. Служби в переважній більшості випадків оперативно реагують на звернення громадян стосовно забезпечення належного теплового режиму. У профільному міні­стер­стві затверджено оптимізовану схему теплопостачання Ромен. І нині триває поетапне від­клю­чен­ня від централізованого опалення тих будівель, подача тепла в які є нерентабельною. Зокрема, мова йде про ті багатоповерхівки, де понад 60-70 відсотків квар­тир вже опалюються індивідуально, як, наприклад, на вулиці Маяковського, 2А, чи про одноповерхове житло на чотири-вісім квартир. Громадян, котрі мешкають у таких будівлях, стимулюватимемо використовувати індивідуальні системи опалення.

На літо заплановане очищення тепломереж у ряді будинків, завершення установки решти шести котлів, отриманих за проектом TACIS.

Звичайно, не обходиться й без проблем. Так, внаслідок того, що тарифи для КП "Ромникомунтепло" затверджували в столиці й вартість послуги хоча і була збільшена, але не перекриває затрат при подачі тепла споживачам (зрозуміло, не було й мови про встановлення вже міською владою вищих, хоча й обґрунтованих розрахунками, тарифів для КП "Ромнитеплосервіс"), виникли ускладнення з розрахунками теплопостачальних організацій за енергоносії. Також додаткових турбот додало подорожчання газу для бюджетних установ.

- Будучи депутатом міської ради, ви активно виступали за створення комунального під­приємства у сфері водопостачання. Нині маєте змогу поглянути на питання під іншим кутом зору - в якості посадовця. Чи змінилася ваша думка?

- Щодо цього питання, то моя позиція залишилася незмінною: обов'язкове створення комунального підприємства. Ми вже маємо сумний досвід "розгрібання" наслідків діяльності приватних теплопостачальних організа­цій. Всі вони збанкрутували й за­лишили численні борги, які дове­лося гасити місту. До того ж важ­ко контролювати фінансову сторону діяльності приватного під­приємства, в тому числі вкла­ден­ня коштів в оновлення матеріально-технічної бази. Нагальними питаннями є розширення мережі водопостачання (в першу чергу мікрорайон Засулля), рекон­струк­ції очисних споруд. З боку приватного підприємства не спостерігаємо належного сприяння у вирішенні цих життєво важливих для громади проблем. Його керівництво сподівається на під­тримку з боку держави чи фондів. Але проблема в тому, що саме надання послуг з водопостачання і водовідведення приватником стримує інвестування коштів у цю сферу. Держава неохоче фінансує ті галузі, де діють приватні підприємства. На нараді в Міні­стерстві ЖКГ розглядалися пропозиції стосовно фінансування проектів лише наданих комунальними, державними підприємст­вами і ОСББ. Це ж стосується і між­народних фондів.

- Якою бачите роботу під­приємств, що обслуговують житловий фонд?

- На мою думку, чотирьох підприємств з обслуговування житла занадто багато для нашого міста. І, крім того, вони теж мають бути комунальними. Не варто забувати, що зараз на рівні держави велика увага приділя­ється створенню об'єднань спів­власників багатоквартирних будинків. Відповідно зміняться і функції "ЖЕКів". Вони виконуватимуть ті роботи, які об'єднання спів­власників багатоквартирного будинку "не потягне" самотужки.  Але з конкретним переліком ро­біт визначатимуться мешканці будинку.

- На одній із сесій міськради прозвучала пропозиція за­слухати вашу програму дій. Тож хоча б тезово розкажіть: на чому збираєтеся зо­сере­дити увагу найближчим часом?

- У першу чергу - налагодження контактів і співпраця з інвестиційними фондами, що вкладають кошти у реконструкцію і розвиток комунального господарства в Україні. Адже, повторюся, коштів у міському бюджеті вкрай недостатньо. Пріоритети в цьому напрямку озвучив під час наради в Ромнах голова облдерж­адміністрації Юрій Чмирь. Ресурси є. Зокрема території колишніх  ВАТ "Роменський завод "По­лі­графмаш", консервного за­воду, ВАТ "Роменський завод АТС". На всіх рівнях максимально рекла­му­ватимемо й інформуватимемо про наші пропозиції і можливості.

По-друге, якнайширше впровадження енергозберігаючих тех­­­нологій. Адже і на рівні держави, і області ставляться вимоги щодо зменшення обсягів споживання природного газу. А без застосування альтернативних джерел опалення це нереально. Та й ті відходи деревини, інший непотріб, що, так би мовити, гниє під ногами, приноситимуть користь і не потрібно буде затрачати зусилля для їх при­бирання та утилізації. Є реальні сподівання на виділення з державних фондів коштів для встановлення котлів на альтернативному паливі для шкіл №№ 7 і 10 та ДНЗ № 11.

Також, як уже говорив, приділятиму увагу питанню пропагування і сприяння створення ОСББ. Бо формування об'єднань жителів багатоповерхівок є найближчим і найреальнішим з кроків із реформування житлово-комунальної сфери України.

Обов'язково відбудеться ін­вентаризація земельної і комунальної власності. Вживатимуться заходи щодо ефективного використання майна громади.

- Уже тривалий час точаться розмови про необхідність розробки плану детальної забудови Ромен. Коли з'я­вить­ся цей документ?

- На сесії міської ради 31 січня передбачено 137 тисяч гривень для завершення роботи зі створення плану детальної забудови цент­ральної частини Ромен і, думаю, в цьому році це таки буде зроблено. Схожі плани замовлятимуть й по мікрорайонах, де переважає приватна забудова - Засулля, Процівка, Каховка…, як цього вимагають зміни в законодавстві. Роботу розпочнемо в нинішньому році, а завершимо вже в наступному.

- Що плануєте у сфері благоустрою Ромен?

- Необхідно навести лад з прибиранням закріплених за під­приємствами, установами, орга­нізаціями територій. І забезпечувати належний санітарний стан повинні не хто як зможе, а спеці­алізована комунальна установа. Нині вона формується на базі ПП "Міськдорсервіс". Буде збіль­шено штат, покращиться ма­те­ріально-технічна база, з'являться мінімум кілька одиниць: навантажувачі, автовишка, снігоочисна техніка.

Передбачені кардинальні кроки з покрашення освітлення міс­та. Ромни є учасником двох програм. Нині очікуємо на результати розгляду поданих нами проектів. І навіть за рахунок лише коштів із міського бюджету передбачено у кілька разів збіль­шення фінансування для модернізації мережі вуличного освітлення.

одна з найбільших проблем - це наші дороги. На сьогодні змі­нилася система фінансування. Кошти на ремонт шляхів місцевого значення надходять від платежів за переоформлення транспорту. Поки що не отримували від­рахувань з продажу пального, як це передбачено новим Податковим кодексом, але вони будуть і теж дещо збільшать обсяги фі­нансування. Звичайно, цього недостатньо. Тож сподіватимемося на залучення коштів на капремонт де­кількох вулиць, що най­більше цього потребують, з обласного і державного бюдже­тів. Над оформленням і "про­штов­хуванням" відповідних пропозицій нині працює вся наша команда на чолі з міським головою.

Спілкувався

Павло КЛЮЧНИК
 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Масляня
Масляня