Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Вісті Роменщини У природних умовах
У природних умовах
Вісті Роменщини
Середа, 07 липня 2010, 13:11      Ромни, Сумська область

Нещодавно у ДГ „Агрофірма „Надія” відбувся районний семінар для керівників сільгосппідприємств, фахівців галузі тваринництва. Учасники заходу оглянули літній табір для ВРХ, поля, де вирощуються кормові культури, випасають молодняк з допомогою електропастухів.

 

Знайомлячи гостей з особливостями утримання пого­лів’я ВРХ і свиней у літній період, керівник господарства Петро Черненко наголосив: перебування в природних умовах сприяє кращому приросту ваги тварин і збільшенню надоїв молока. Так, при застосуванні електропастухів приріст ваги худоби на 25% більший, ніж за стійлового утримання. Безумовно, ще однією запорукою успіху є сумлінне ставлення працівників до роботи.

 

Також він поділився досвідом вирощування гороху, кукурудзи, інших кормових культур, заготівлі сіна, силосу та сінажу. Навіть нинішнього посушливого літа дала стабільно високий врожай трава еспарцет. Гарна сівозміна горох, він насичує ґрунт азотом, а ще – це прекрасний корм для худоби.

 

Під час об’їзду полів заступник начальника управління агропромислового розвитку  райдержадміністрації Анатолій Гордійко відзначив, що лише в ДГ „Надія” є інформаційні куточки на полях. Їх варто відновити й іншим господарствам. Це дисциплінує працівників. Наголошувалося на необхід­ності чітко дотримуватися сівозмін сільгоспкультур. Загалом же нині головне завдання – вивести все поголів’я в літні табори й підготувати приміщення ферм до зими.

 

Під час теоретичної частини семінару головний зоотехнік управління АПР Сергій Крамаренко проаналізував розвиток галузі тваринництва в районі за п’ять місяців цього року та хід зелених жнив – заготівлі кор­мів на зиму.

 

Заступник начальника управління ветеринарної медицини району Володимир Коваленко нагадав про санітарні вимоги утримання худоби. Рекомендував ряд профілактичних заходів, які необхідно вжити перед переведенням худоби на стійлове утримання.

 

Про забезпечення якості молока йшлося у виступі фахів­ця Сумського інституту АПВ Олександра Коваленка. А представник Сумського селекційного центру Дарина Герман зосередила увагу на організації процесу штучного запліднення тварин під час утримання в літніх таборах.

Слово мали також керівники сільгосппідприємств, зоо­тех­ні­ки. Зокрема, було висловлене побажання запросити на один із семінарів представників молокопереробних підпри­ємств. Вкотре наголошували на нагальній необхідності привести до відповідності вартість молока під час закупівлі і на момент реалізації споживачам. На жаль, як констатував керівник ФГ „Урожай” Михайло Шевченко, поки що далі розмов справа не йде.

Підбив підсумки семінару начальник управління АПР райдержадміністрації Анатолій Демченков.

Павло КЛЮЧНИК.

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Сейм
Сейм