Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

«На караван…»
Вісті Роменщини
Вівторок, 16 лютого 2010, 08:57      Ромни, Сумська область

Старшина розвідроти Віктор Карташов у складі підрозділу виконував спеці­альні завдання командування армії  в ра­йоні провінції Кунар. "Спеціалізувалися" на знешкодженні караванів та бандформувань душманів, навчених військовими радниками іноземних держав у тренувальних таборах сусіднього Пакистану.

 

- 29 лютого 1980 р. о 4.00 нашу розвід­роту підняли по тривозі і відвезли на аеро­дром у Кабул, -  пригадує один з бойових епізодів розвідник. - Завантажились у "вертушки". Коли прибули на місце висадки, побачили "духів", які прямували гірськими стежками за перевал.

 

Мої товариші Саша Мироненко, Вітя Задворний, Сергій Сергєєв, помітивши замаскованих душманів нижче позиції нашої висадки, відправилися для їх знешкодження, щоб не збили гранатометом наші "вертушки".

 

Оскільки кожен зосередив увагу на своєму секторі, я не знав, як справи у моїх товаришів. Хоча передчуття були недобрі, бо вони довго не поверталися на свою позицію, але залишити свій сектор не мав права.

 

Після висадки основної частини нашого штурмового батальйону ми, прикриваючи тил, теж знялися з бойових позицій і разом розпочали виконання головного завдання. Знешкодження складів зі зброєю та амуніцією в горах під щільним вогнем душманів продовжувалося дві доби й було ус­пішно завершено.

 

Прийшовши до тями від багатогодинної перестрілки, я вирушив на пошуки товаришів. Зустрівши Сергєєва, зрозумів, що трапилася біда.

З групою спецназівців розпочали пошук бійців. Після трьох годин вийшли до арика (зрошувальний канал), що проліг у сторону афганських поселень. Спустившись на декілька десятків метрів, за однією з терас побачили вбитого Вітю Задворного з численними ножовими пораненнями. Пройшовши ще сто метрів, - розірване тіло Саші Мироненка, а біля нього мертвих душманів. Незважаючи на труднощі та можливу небезпеку, що чатувала зі сторони дувалів (глиняна огорожа), ми поклали на розкладені АКС задерев'янілі тіла наших друзів і так несли їх до БМД. Прибувши на місце дислокації, відправили тіла товаришів у Кабул для цинкування та повернення на Батьківщину.

 

За мужність і героїзм, проявлені при виконанні бойового завдання, сержант Олександр Мироненко нагороджений орденом Леніна, йому присвоєно звання Героя Радянського Союзу, а молодший сержант Віктор Задворний - орденом Червоної Зірки (посмертно).

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

вул. Толстого
вул. Толстого