Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Погляд До Сум стало ближче
До Сум стало ближче
Погляд
Понеділок, 01 серпня 2011, 09:27      Ромни, Сумська область

До Сум стало ближчеЯк все-таки чудово жити у вік прогресу! Відтепер представники ЗМІ області мають можливість не особисто їздити у Суми на прес-конференції, а скористатися відеозв’язком. У вівторок пройшла така зустріч із головою обласної державної адміністрації Юрієм Чмирем. Ось таким зручним для всіх способом вдалося зібрати представників газет та радіо із різних районів області. Очільник області мав чудовий настрій, наобіцяв багато приємних речей. Тепер залишилося дочекатися їх втілення.  

 

Розпочав Юрій Павлович вступне слово із жнив. Наразі вони тривають на полях області із незначним запізненням, спричиненим червневими дощами. З іншого боку це дало змогу мобілізувати технічні ресурси перед початком роботи. «Уже зібрано 47% врожаю, - сказав губернатор. – Все іде у плановому режимі, очікуємо високі показники за підсумками жнив. Ми маємо середній показник врожайності 27 центнера з гектару, це на 5,6 ц більше попереднього року. Вдалося  удвічі збільшити посівні площі під цукровим буряком. Минулий рік нам показав, що ми можемо не тільки вирощувати традиційну культуру, а й переробляти. Цукровим буряком можемо на 100% забезпечити власні потреби на рік, а залишки продавати за межі області і таким чином наповнювати наш бюджет».

Середній рівень заробітної плати зростає, динаміка дуже висока, по темпах зростання порівняно з іншими регіонами України ми входимо у трійку лідерів. Має Юрій Чмирь амбітну мету за рівнем зарплати дотягнутися до столичного показника у 3400 грн.

«В рамках боротьби з таким явищем, як виплата заробітної плати в конвертах, сплата по формулі «офіційно мінімальна плата, а залишки – у конвертах», мною підписано розпорядження по викоріненню таких фактів. Ми бачимо, що тінь сьогодні зменшується – це ми помічаємо за показниками надходжень до місцевих бюджетів, де дохід із податків фізичних осіб є основним пунктом наповнення. Якщо ми підвищимо рівень надходжень у державний бюджет, то наприкінці року зможемо претендувати на повернення 50% від позапланових надходжень. Це наш ресурс, за який ми повинні боротися і наша мотивація для розвитку області.

Зараз жваво обговорюється земельна реформа, спілкуємося із власниками землі щодо їх бачення ситуації. Ми хочемо законодавчо врегулювати відповідальність орендаря за взяту ним земельну ділянку, аби він дбав про благоустрій території, щоб разом зі своєю компанією розвивав і територію.

Хочу вас привітати з тим, що Сумщина набирає обертів як конкурентоздатний регіон. З 5 по 7 серпня у нас пройде ІІ чемпіонат України із раллі-рейду із залученням іноземних екіпажів. Ці змагання будуть налічувати 500 учасників з Франції, Німеччини, Швейцарії, Росії, Білорусі. Це будуть змагання такого ж рівня, як фінал чемпіонату України з футболу, який ми приймали у Сумах. Якщо нашу трасу затвердить судейська комісія, ми матимемо на території Сумської області міжнародний маршрут для проведення таких змагань. (Якщо це дійсно станеться, то стане чудовим об’єктом для розвитку туризму, а отже і для наповнення бюджету – авт.). Всіх запрошую на ці змагання, буде дуже цікаво».

 

-         Ви з самого початку опікуєтесь питаннями медицини. Чи вдалося вам втілити свої задуми стосовно розвитку медицини на селі?

Зараз вже підписано доручення щодо працевлаштування молодих медиків. Також було збудовано кілька ФАПів. Студентів медінституту будемо направляти на інтернатуру в ті лікарні, де ведеться будівництво і є сучасне обладнання, але не забуваємо і про фельдшерсько-акушерські пункти. Для тих спеціалістів, які ідуть працювати у село, існує соціальний пакет для більшої привабливості.

 

-         Ви говорили про досягнення. А що не вдалося втілити із запланованого?

Я ставлю собі амбітні цілі і разом із командою можемо побачити підвищення й покращення у всіх сферах. Хочеться, щоб темпи тільки зростали.

Чим можна пишатися – театром юного глядача. Нарешті там зробили капітальний ремонт. Іншим значним набутком є сучасна лікарня європейського рівня в Ахтирці.

 

-         Чи з’являться такі довгожданні апарати мамографи і тамографи у Шосткинській лікарні?

Перш за все, я радий вітати земляків на цій зустрічі, наступного тижня збираюся до вас приїхати. Вже є гроші на 16-зрізовий томограф компанії «Сіменс» сучасного рівня, який може робити сканування мозку, судин та серця, тобто тих органів людини, які рухаються. Апарат вже давно чекали і нарешті він із серпня почне працювати. Цей центр зроблений для жителів Шостки та прилеглих районів.

 

-         Яка позиція обласної адміністрації щодо земельних паїв? Що можуть люди отримати за свої земельні паї?  Наприклад, є факти, що за гектар землі дехто одержував 165 грн.

Я проводив моніторинг цього питання і дізнавався розмір орендної ставки за паї. 62 % сплати по паях є на рівні 3% і вище, як це і повинно бути на законодавчому рівні. 27% не досягають цього рівня. Є підприємства, які юридично знаходяться за межами області і дуже важко знайти важелі впливу на таких господарів. Але я запевняю, що до 1 жовтня таких випадків не буде. Це все інтереси людей, моя принципова позиція – щоб таких недолугих господарів не було на території області.

 

-         Хочеться довідатися про отримання паїв соціальною сферою. Виявляється, що попри таку вимогу, вчителі, медики, працівники пошти і досі не отримали те, що їм належить по закону. В ході розгляду цього питання виявилося, що гальмування іде на рівні сільських рад.

На такі факти буде моментальна реакція – можу вас запевнити. Сьогодні актуальним є питання взаємовідносин та добропорядності сільських та селищних голів. Зараз ми намагаємося залучити великі інвестиції від агрохолдингів. І саме сільський голова відіграє у цьому важливу роль.

 

Тетяна Єліна

 

Фото

 

До чого техніка дійшла!

 

Погода. Ромни

Календар