Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Погляд Заходьте в гості. Якщо не страшно…
Заходьте в гості. Якщо не страшно…
Погляд
Понеділок, 11 липня 2011, 12:33      Ромни, Сумська область

Дев’ятиповерховий будинок по вул. Маяковського, 67 Дев’ятиповерховий будинок по вул. Маяковського, 67, не є надто старим за роменськими мірками – йому 25 років. Але проблем за цей час у його жителів накопичилося більш ніж достатньо. Ми спілкувалися із мешканцями третього під’їзду – саме вони запросили нас на «екскурсію».

 

Платять за те, що тут брудно?

«Вечорами біля під’їзду збирається молодь. Зараз літо, тому вони здебільшого на вулиці сидять, а взимку – гріються всередині. Але проблема в іншому – молодь використовує наш під’їзд замість туалету, - бідкаються жителі. Ми сплачуємо найвищу ціну за комунальні послуги у місті. А спостерігаємо те, що і плитка осипається, і двері до під’їзду у жахливому стані, і поштові скриньки. Ситуація склалася так, що усі квартири на першому поверсі викуплені приватними підприємцями (вже є банк, ведеться будівництво магазину та аптеки).  Тобто жителів тут немає. От і виходить, що прибирати нікому. Немає у нас у під’їзді освітлення, зате повсюди панує сморід і страшні темно-сині панелі». Є у будинку борги, і що характерно – найбільші суми мають не пенсіонери, а заможні люди, яких тут мешкає немало. «Пенсіонер в першу чергу сплачує за комуналку, а потім живе, як зуміє, - кажуть місцеві. А багаті люди мають борги по кілька тисяч і нічого не бояться». 

 

«Не положено». Бо старий

Дивно було почути від мешканців будинку про те, що їх ліфт не включений у програму капітальних ремонтів. Хоча спочатку такий захід планувався, про це говорив і заступник міського голови Андрій Жарий під час нашої спільної з ним розмови. Люди регулярно сплачували квартплату, при чому – немалу, в тому числі й за ліфт. Обурило громадян те, що начальник жеку, якому вони підпорядковані, не посприяв включенню цього будинку до програми  заміни ліфтів. Мотивом до виключення будинку зі списку тих, де проводитимуть заміну ліфтів, послужив вік будівлі. Виявляється, він є найстаршим із тих, де треба поміняти старі ліфти. Та невже у цьому люди винні? 

 

Нікому не потрібні?

Щодо створення ОСББ, то загалом жителі не проти такої альтернативи, але річ у тім, що багато квартир тут здається в оренду, а дехто просто байдужий до загальних проблем. Взагалі-то, жеку не вигідно втрачати такий великий будинок зі списку обслуговуваної території, адже тут 145 квартир, які регулярно приносять їм кошти. Але із зовнішнього вигляду будинку можна чесно зізнатися, що тут «Житло-Експлуатація» не прикладає жодних зусиль для збереження такого великого об’єкту під своїм «крилом».

«Комісія, яка перевіряла стан ліфтів, визнала наш ліфт приданим до експлуатації, але оскільки відключали весь будинок, то постраждали і ми, - говорять місцеві мешканці. І ніхто нам не повідомляє, чого чекати». Так склалося, що на вищих поверхах мешкають пенсіонери, інваліди, яким ще складніше за інших щодня долати 7-9 поверхів. У дворі регулярно прибирають, а от перший поверх нікому не потрібний. Невже не можна зобов’язати двірників зайти у під’їзд і поприбирати тут хоча б зрідка? Адже місцеві жителі не винні і не повинні виконувати чужу роботу. «Чому ми стаємо заручниками їх бездіяльності?», - справедливо обурюються люди.

 

Надія на мера

«За часів СРСР керівник особисто відповідав за дії своєї організації. А пан Наливайко байдужий до наших бід, - визнають громадяни. Не зрозуміло, чому його не штрафують санстанція чи пожежна інспекція – у будинку на кожному кроці порушення. Перший поверх є розсадником мікробів, але турбує це лише нас. Нам дуже хочеться почути позицію працівників жека. Ми запрошуємо також міського голову Миколу Калашника прийти сюди і взяти під особистий контроль те, що спостерігаємо щодня. Хочемо запитати про те, за якими ознаками чиновники визначили, якому будинку треба ремонтувати ліфт, а якому – ні? Нехай би пан Калашник провів засідання тут, на місці, а не в чистому кабінеті і щоб без довгих паперів допоміг із нашими бідами.»

Люди сплачують по розрахованим тарифам, але не отримують належних послуг. Перед ними ніхто не звітує про те, що вдалося зробити, що заплановано на майбутнє. Дуже хочуть жителі багатоповерхівки почути висновок КРУ про законність різниці в тарифах з іншими будинками. «Ми не погоджувалися оплачувати утримання жека за найвищими тарифами і без реагування на численні проблеми», - обурюються місцеві. Цікаво й те, що не допомагає людям  депутат Ніна Рудь, котра була обрана на цій виборчій дільниці. До неї зверталися і з усними, і з письмовими заявами, проте реакції не було.  

Крім того, біля Маяковського, 67 не облаштований виїзд із двору. Це виглядає дивно з огляду на машини, що стоять у дворі – майже всуціль іномарки. Невже їх власникам не хочеться їздити якісною дорогою? Ці не найбідніші люди могли б і посприяти власними фінансами тому, аби сюди можна було їхати не по  калюжам та ямам, а рівною ділянкою. Чи це для них така собі розминка перед катанням нашими роменськими шляхами?

 

Роза Шилова

 

Фото

 

Це ще не найстрашніше, що ви побачите у ІІІ під’їзді по Маяковського, 67.  

 

Погода. Ромни

Календар