Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Новини міста Новини міста Щоб піднятись – треба впасти
Щоб піднятись – треба впасти
Новини міста
Неділя, 24 жовтня 2010, 20:06      Ромни, Сумська область

Відпрацювання прийомівЯрослав Демич вдало поєднує дві абсолютно різні спеціальності. Він встигає працювати науковим співробітником заповідника «Посулля» та навчати дітей бойовій філософії джиу-джитсу. Зараз тренування проходять у підвалі п’ятиповерхівки у центрі міста (клуб «Ровесник»). Облаштовувати приміщення довелося фактично за власний кошт та завдяки допомозі самих же спортсменів: всі приносили сюди різні речі з дому.

 

-         Ярославе, які плани щодо подальшого облаштування цього приміщення?

Ми всі сподіваємося, що вдасться знайти спонсора, який би допоміг, наприклад, купити татамі. Він  коштує близько 10 тис. грн., тож ми своїми силами цього не подужаємо. Тим, у кого є гроші, але вони не знають, як саме їх використати, хочу запропонувати зробити так, щоб їх ім’я ще довгий час згадували із вдячністю. Купівля татамі стала б чудовим подарунком всім нашим вихованцям – сьогоднішнім та майбутнім. Дуже хочеться, щоб діти виховувались не на вулицях, а у таких гуртках, як, наприклад, наш. Також зараз працюємо над проектом разом з волонтером Корпусу миру Джоном. Якщо ми отримаємо кошти, то зможемо їх вкласти в розвиток федерації джиу-джитсу Сумщини. Зараз така організація вже зареєстрована, і президентом являюсь я.

 

-         Як би ви пояснили, що в себе включає джиу-джитсу?

Це філософія, яка зародилася в Японії. В перекладі це означає «м’якість, яка протистоїть агресії». Від інших бойових мистецтв воно відрізняється тим, що починати займатися ним можна у будь-якому віці. Та й не обов’язково мати так би мовити «сталеві м’язи». Головне – розуміти, що це не агресивна боротьба, її можна застосувати тільки як самозахист, а не для нападу на когось. Джиу-джитсу включає в себе кидки, больові захвати, вплив на нервові точки, удари, які застосовують самураї.

 

-         Я бачу, що у вас разом займаються люди різного віку – від зовсім маленьких діточок до дорослих чоловіків та жінок. Яка загальна кількість людей у групі?

Сьогодні займаються всі разом, бо щоп’ятниці ми проводимо козацький день. Тобто техніка, яку вивчали протягом тижня, тепер відпрацьовується у спарингових боях. Всього у нас більше 30 чоловік віком від 6 до 38 років і всі тренуються у своїй віковій групі. Щоправда, приходять навіть п’ятирічні дітки  і теж хочуть займатися. Ми взагалі-то не рекламуємо себе широко, тому до нас приходять саме ті, кого це по-справжньому цікавить. Крім того, всі бажаючі обов’язково проходять медкомісію, а лише потім можуть тут займатися.

 

-         Чи вистачає часу і на роботу в музеї, і на джиу-джитсу?

В принципі вистачає, хоча родина мене майже не бачить у робочі дні, лише у вихідні. Я щодня іду на роботу близько 8 ранку, а повертаюся після 9 вечора. Моя трирічна донька теж проявляє інтерес до боротьби, часто одягає зимові рукавиці і ми з нею змагаємося, немов боксом займаємося.

 

-         Нещодавно ви повернулися зі змагань. Що там вибороли?

Нас запросили на змагання у Прилуки. Там двоє хлопців стали переможцями у своїх вагових категоріях, а двоє – призерами. Також не так давно вдало виступили на чемпіонаті України по джиу-джитсу в Хмельницькому, звідки теж повернулися із медалями.

 

-         Коли до групи приходять нові діти, ви відразу можете спрогнозувати, чи їхній інтерес справжній і вони залишаться тут надовго?

По-перше, я ніколи не роблю основну ставку на те, що кожна дитина стане майбутнім чемпіоном. Найголовніше – щоб дитина займалася чимось корисним для себе. Також хочеться, щоб тут кожен покращував стан свого здоров’я. Наприклад,  я свого часу мав досить серйозні проблеми зі здоров’ям і походи по лікарях нічого не давали. А коли познайомився із своїм сенсеєм Олександром Орловим, то поступово позбавився всіх своїх болячок. До тренера я потрапив у 22 роки.

 

-         Як сталося, що ви вирішили стати тренером?

Мабуть, це в мені весь час жило. Спочатку я вивчився на історичному факультеті Сумського педагогічного університету, а потім серйозно зацікавився джиу-джитсу. Мені сподобалося, що він гартує дух, вчить самозахисту у ближньому бою. До того ж, це не агресивний вид єдиноборства. Я ще не є сенсеєм – немає меж для вдосконалення, а тільки вчуся і намагаюся передати дітям те, що знаю сам.

 

-         У Ромнах є різні види єдиноборств. Які стосунки між тренерами?

Ми абсолютно не конкуруємо один з одним, а навпаки – допомагаємо, ділимося досвідом, запрошуємо один одного на свої змагання для показових виступів. Буває, що дитина починала займатися одним видом боротьби, а потім перейшла на інший. В такому випадку жодних образ немає. Зараз у нас тут є мати, які нам дісталися від Володимира Шинкаренка, котрий керує «Козацьким рукопашем». Дуже вдячні йому за цю допомогу.

 

-         Під час змагань не всі учасники займають призові місця. Як ви вчите бійців приймати свої поразки?

Є такий вираз – щоб піднятись, спочатку треба впасти. Обов’язково перед змаганнями даю певні настанови дітям. Одному достатньо сказати, що в нього буде вдалий виступ. Іншого треба підбадьорити, пересилити психологічний бар’єр, пояснити, що він нічим не гірший за інших і що суперник його боїться так само, як і він суперника. До кожного  треба знайти підхід. Але без програшів не буде справжнього бійця. Важливим фактором для вдалих виступів є те, як ставляться до цього батьки. Це дуже важливо для дитини. Треба, щоб була співпраця тренера з батьками та дитиною. Головне, дати їм зрозуміти, що не все закінчується після першої поразки.

 

-         Не секрет, що спорту в сучасних умовах розвиватися дуже складно. Чого чекаєте від влади?

В першу чергу, хотілося б, щоб про нас згадували не лише тоді, коли треба продемонструвати себе на показових виступах. Адже Україну на світовому рівні всі знають саме завдяки нашим спортсменам. Якщо у нас буде можливість приїздити на запрошення іноземних колег, то там ми зможемо представляти і місто, і державу. А це, в свою чергу, може започаткувати вкладення інвестицій у Ромни.

 

Тетяна Івасин

 

Фото

1 Відпрацювання прийомів

2 Показовий виступ від найдосвідченіших

 

 
Вісті Роменщини
Тандем прес

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Нива
Нива