Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Тандем пресс Один день з життя дільничого інспектора
Один день з життя дільничого інспектора
Тандем-пресс
Четвер, 14 лютого 2013, 22:08      Ромни, Сумська область

Володимир КаплунСлужба дільничних інспекторів міліції є однією з найчисельніших в цілому по Україні. Сьогодні дільничні щоденно спілкуються з населенням, здійснюють першочергові заходи щодо розкриття злочинів. Саме вони є своєрідною сполучною ланкою між органами внутрішніх справ і населенням.

Та не кожен із пересічних громадян знає, наскільки клопіткою та насиченою є робота представників служби ДІМ. Саме з цього приводу ми разом із дільничним інспектором вирішили провести його робочий день та на собі відчути усі моменти служби, бо саме ставлення населення до міліції в основному ґрунтується на досвіді спілкування з дільничними.

Старший дільничний інспектор, майор міліції Володимир Каплун уже 12 років працює в органах внутрішніх справ. Усі ці роки – є „шерифом” шістнадцяти населених пунктів Роменського району, де обслуговує три сільські ради.

Робочий день Володимира Григоровича розпочинається з п'ятої години ранку. Щоденні ранкові вправи є обов’язковими, аби завжди мати хороше здоров'я і бути у відмінній фізичній формі.

Після того відправляємось до райвідділу міліції на нараду, де співробітники заслуховують найважливіші питання та отримують план роботи на день.

А далі, як годиться, найцікавіше. Відправляємось на дільницю у с. Бобрик. Для Володимира Григоровича це неабияк клопітно, адже потрібно відвідати максимальну кількість громадян і вислухати практично кожного другого.

Цього дня, як і завжди, план роботи Володимира Григоровича напружений. На початку, реалізуючи операцію “Візит” ми разом відвідали десятки громадян роздаючи візитівки, щоб громадяни мали змогу особисто звернутися до працівників міліції із заявою чи повідомленнями. Зауважу, що громадяни були здивовані більш мені, а ніж працівнику міліції.

Голова Бобрицької сільської ради ( яку обслуговує наш дільничний) Даниленко Леонід Миколайович розповідає, що роботою пана Володимира дуже задоволений. Каже, що можливо, у місті не так відчувається співпраця дільничного з населенням, а от у селі  – чи не найшановніша та найбільш наближена до народу людина.

- Можу впевнено сказати, що у нашому селі співпраця з правоохоронними органами відчувається достатньо та проходить на належному рівні. Володимира Григоровича знаємо давно. Можу сказати, що не знайдеться такої людини, яка б змогла сказати щось погане про нашого дільничного. Адже тільки-но виникає якась проблема – він тут як тут. Усім допоможе, всіх вислухає і завжди потішить порадою і добрим словом. Та незважаючи на це, хочу зауважити, що робота дільничного дуже напружена. Кому, як не нам, знати про це, адже дільничний практично кожну хвилину часу знаходиться у нас на очах, тобто на виду. Він людина, як-то кажуть, публічна, а тому ми можемо оцінити його роботу, - розповідає Леонід Миколайович.

Одним з напрямів профілактичної діяльності дільничного є проведення роз’яснювальної роботи серед населення, у навчальних закладах, трудових колективах, здійснення спеціальних рейдів та відпрацювань, спільних патрулювань із членами громадських формувань і представниками органів влади.

Знову ж таки неабияка заслуга Володимира Григоровича - це скорочення рецидивної злочинності, зменшення кількості злочинів, скоєних на побутовому ґрунті і в стані алкогольного сп’яніння. І все це досягнуто завдяки здійсненню комплексу профілактичної роботи. Адже будь-який злочин легше попередити, аніж згодом його розкривати. Саме тому Володимир Григорович один раз на тиждень проводить профілактичні бесіди зі школярами та, так званими, проблемними особами – сімейними “дебоширами”, людьми, схильними до вживання алкоголю та наркотиків. Слід сказати, що наслідком цього є значне зменшення злочинності серед молоді.

Директор школи с. Бобрик Коренівський Олексій Григорович розповів, що завдяки саме профілактичним розмовам дільничого з проблемною молоддю відчувається значна, плідна та головне позитивна робота.

-        Я незнаю, яким чином він це робить, але проблемні для школи підлітки стають на шлях виправлення, роботу виконує сумлінно. Не раз допомагав односельчанам. Отакий він і повинен бути – справжній дільничий, - розповідає Олексій Григорович.

Цього року, враховуючи значимий внесок у розвиток молодого покоління та профілактику злочинності серед учнівської молоді  Олексій Григорович додав, що наступного тижня у рамках теми: “Дільничий інспектор у моєму житті” учнями Бобрицької середньої школи на задану тематику будуть написані  твори та намальовані портрети дільничого.

І дійсно,  дільничний інспектор міліції насамперед - універсал: і детектив, і експерт, і економіст, і психолог, а іноді психіатр – все залежить від ситуації. І тут немає нічого дивного, бо інколи він є чи не єдиним представником влади для тисяч громадян.

При спілкуванні, здавалось би, звичайний чоловік, який  ввічливий, і розсудливий. Але, у робочій обстановці перетворюється на справжнього професіонала — сурового правоохоронця. Але громадяни не скаржаться, адже він як “батько” дає настанови. І якщо складає адміністративний протокол — значить є за що.

Так ми відвідали неповнолітнього 15-річного юнака, який днями вчинив сварку із дорослим сусідом. Дільничим була проведена профілактична бесіда з матір'ю та “дебоширом” і складено адміністративний протокол “Дрібне хуліганство”.

Девіз дільничого: “Відносьтесь до людини так, як би ви хотіли, щоб людина до вас відносилась”, тому всі підопічні відносяться до нього з повагою, навіть трішечки побоюються. На мою думку, саме таким повинен бути дільничий інспектор.

Відпочинок у дільничного інспектора міліції дуже обмежений. Практично, залишається тільки інколи вихідний – неділя. Але у будь-яку хвилину може подзвонити телефон і будуть прохати про допомогу.

Хочеться відзначити: бути міліціонером – професія нелегка, але почесна і мужня.

Закінчуючи свій робочий день, бачиш на обличчі дільничного приховану втому. Але завтра новий напружений робочий день, нова дільниця та нові складні справи.

Слід віддати належне всім дільничним інспекторам. Висловлюю своє щире шанування працівникам, які виявляють небайдужість до людських проблем, є добрими порадниками та помічниками у вирішенні багатьох питань, розв’язання котрих не завжди у компетенції міліції. Це додає авторитету органам внутрішніх справ. Адже від того, яким є дільничний інспектор – людина завжди у форменому одязі, наскільки він володіє ситуацією на дільниці обслуговування, як зуміє згуртувати громаду в організації охорони громадського порядку, значною мірою залежить рівень довіри населення до міліції.

 

Анна Марченко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Урочистий мітинг
Урочистий мітинг