Ромны. Romny. Ромни. інфо

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Ромни.інфо Тандем пресс Зменшення послуг чи збільшення тарифів?
Зменшення послуг чи збільшення тарифів?
Тандем-пресс
Вівторок, 04 грудня 2012, 23:36      Ромни, Сумська область
Упродовж останнього десятиліття   проблеми,   пов'язані з функціонуванням   житлово-комунального  комплексу,  перебувають  у фокусі  пильної  політичної  уваги,  проте  серйозних   позитивних зрушень у цій сфері досі не відбулося.

Ситуація в житлово-комунальному господарстві й сьогодні продовжує ускладнюватися,  відсутні позитивні зміни у становленні  ринкових засад господарювання,  розвитку конкуренції та залученні приватних інвестицій у підприємства галузі.

Неефективність реформування  галузі  призвела  до  критичного стану    основних    фондів    підприємств    житлово-комунального господарства.  Недосконала тарифна політика  зумовила  хронічну  і постійно зростаючу збитковість підприємств. Недосконалість системи управління   житлом   та    підприємствами    житлово-комунального господарства,  а  також  системи  регулювання  природних монополій призвела до того,  що підприємства  галузі  неспроможні  ефективно працювати в ринкових умовах і надавати споживачам послуги належної якості.

А цю проблему, перш за все, потрібно вирішувати виходячи з інтересів населення, розглядаючи та зважуючи при цьому зміни економічних відносин у даній сфері.

Для ефективного розвитку галузі житлово-комунального господарства  необхідна суттєва політика на державному та місцевих рівнях: модернізація галузі житлово-комунального господарства з метою покращення якості житлово-комунальних послуг та зменшення їх вартості, що неможливо без капітальних вкладень.

Обсяги капітальних вкладень у житлово-комунальне господарство не забезпечує пропорційного розвитку складових елементів житлового будинку, необхідної реконструкції ліфтового господарства,об’єктів тепло- водопостачання та водовідведення житла. Через недостатність коштів житлово-комунальними підприємствами виконуються тільки найнеобхідніші роботи з поточного ремонту споруд, обладнання та часткова заміна відпрацьованих мереж. Звичайно ж, технічний стан житла потребує значного обсягу його ремонту та модернізації, особливо ліфтового господарства, внутрішньо будинкових мереж, герметизації стінових блоків, ремонту дахів та покрівель будівель.

Як повідомила мені керівник ПП «Наш Дім» Шкеть Любов Федорівна, у результаті проведеного аналізу по окремим будинкам, має місце значні перевитрати коштів на поточний ремонт, а фінансуються ці перевитрати за рахунок прибутку підприємства не за один рік, та коштів, одержаних з інших будинків із послідуючим  поповненням.

Такий підхід до фінансування ремонтних робіт дозволяє підприємствам по обслуговуванню житла відійти від «латкового» ремонту, значно збільшити об’єми робіт, що виконуються в одному будинку. Але централізація фінансів не дає змогу швидко привести всі будинки в однаково задовільний технічний  стан.

-                     Любов Федорівна, скажіть,  адже поняття «якість послуг» є питання актуальне, особливо з огляду на сучасний стан житлово-комунального господарства та проблем визначення якості послуг із обслуговування житлових будинків та прибудинкових територій?

-                     Усім відомо в чому полягає якість , наприклад,  хліба або питної води. Окрім наших з вами суб’єктивних уявлень про якість цих продуктів, існують відповідні нормативні документи, які мають чіткі критерії визначення рівня якості відповідних продуктів.

Зовсім інша ситуація з якістю послуг взагалі та якістю житлових послуг зокрема. На сьогодні в Україні не існує нормативних документів у сфері якості житлових послуг. Важко визначити критерії, за якими можна було б виміряти якість наданих послуг. Характеристика послуги чи її надання може бути кількісною (що піддається вимірюванню) або якісною  (що піддається порівнянню) залежно від того, як і хто дає їй оцінку – організація, яка надає послуги, або споживач. Однак часто, оцінюючи надану послугу, споживач виходить лише зі своєї суб’єктивної думки, а це призводить до того, що мешканцям багатоквартирних будинків майже неможливо визначити реальну якість послуг, які їм надані, а тим більше порівняти якість послуг.

Тому, оцінку кожної наданої послуги, яку дає споживач, причому  зі своєї сторони він не є самокритичним і не враховує свою заборгованість  за житлово-комунальні послуги, наше підприємство зіставляє з уявленнями та оцінкою виконавця, а саме конкретно того чи іншого спеціаліста, щоб визначити, чи збігаються ці два критерії якості та, чи є необхідність ужиття заходів щодо підвищення якості послуг.

У цей складний час реформ  необхідно з порозумінням та повагою відноситись до роботи комунальних підприємств, які в свою чергу повинні поважати та прислухатись до споживача .

-                     Підприємства по обслуговуванню житла надають послуги згідно типового переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого рішенням Роменської міської ради  і налічує 10 послуг, які вони?

-                     У першу чергу, це прибирання прибудинкової території; Прибирання підвалу, технічних поверхів та покрівлі; Технічне обслуговування ліфтів; Обслуговування систем диспетчеризації; Технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем: холодного водопостачання, водовідведення, теплопостачання, зливової каналізації; Обслуговування димовентиляційних каналів; Поточний ремонт конструктивних елементів,внутрішньо будинкових систем холодного водопостачання, водовідведення, теплопостачання, та зливової каналізації і технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження, що розміщені на закріпленій в установленому порядку прибудинковій території ( в тому числі спортивних, дитячих та інших майданчиків); Розчищення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протиожеледними сумішами; Освітлення місць загального користування і підвалів; Енергопостачання ліфтів. Хочу зауважити, що даний перелік був оприлюднений в засобах масової інформації у 2011 році. За цей час з боку мешканців міста ніяких зауважень щодо перелічених послуг не було.

-                     Як Ви говорите, діючі тарифи на послуги з обслуговування житла не переглядалися більше 4-х років, яка потреба у їх перегляді?

-                     Необхідність перегляду тарифу полягає в тому, що недостатність фінансової підтримки  державної та виконавчої влади міста щодо виконання капремонтів будинків в повному обсязі та невідповідності їх фактичним витратам житлово-експлуатаційних підприємств по утриманню та експлуатації житлового фонду призвели до збитковості підприємств.

Через це, за діючими на сьогоднішній день тарифами, підприємство по обслуговуванню житла не має можливості виконувати в необхідному обсязі поточні ремонти, внутрішньо будинкове обслуговування, закуповувати в достатній кількості матеріалів для ліквідації аварійних ситуацій, закуповувати спецодяг, інвентар.

Для того, щоб забезпечить достатньо якісне обслуговування житлового фонду, настала нагальна потреба збільшення тарифів або зменшення переліку послуг. В іншому разі будинки за декілька років приймуть аварійний стан.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 р. за №869 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та при будинкових територій» нашими підприємствами та відділом економіки міськвиконкому виконані розрахунки по кожному будинку окремо. При розрахунках використовувалась методика затверджена вищезазначеною Постановою, з урахуванням рішення Роменської міської ради за №291 від 21.12.2011 р.

-          З чого складається розмір тарифу?

-                     Розмір тарифу складається з послуг, які необхідні для збереження та підтримки будинку в належному стані та санітарних норм.

-                     Що, на Вашу думку, завдало значного впливу на підвищення тарифів?

-         При розрахунках граничних рівнів тарифів на послуги значний вплив на підвищення тарифів завдали:

-    зростання розміру мінімальної заробітної плати, яка з 2008 року зросла в 2,14 рази,

-    вартість паливно-мастильних та будівельних матеріалів,

-         складова на поточний ремонт, вартість якого залежить від видів запланованого ремонту;

-          складова тарифу на внутрішньобудинкове обслуговування, що залежить від стану  інженерного обладнання будинку та вартості послуг з аварійної служби КП «Житло-Експлуатації»

-          складова тарифу на внутрішньобудинкове освітлення, від вартості електроенергії та витрат на підтримку мереж в задовільному стані.

-          Як буде впливати підвищення тарифів на пільгові категорії?

-         Встановлення економічно обґрунтованих збільшених тарифів включає значне збільшення отримувачів житлових субсидій із числа малозабезпечених. Програма державних житлових субсидій гарантує малозабезпеченим сім’ям стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від прийняття нових тарифів шляхом отримання житлових субсидій. Для оформлення субсидій згідно чинного законодавства малозабезпечені сім’ї мають звернутися до управління соціального захисту населення.

Граничний розмір складових тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та при будинкових територій, передбачав підвищення розміру в 1,5-2 рази по відношенню до діючих. Рішенням двадцять дев’ятої сесії роменської міської ради було зупинено встановлення нових тарифів.

-          Так як тарифи залишились 2008 року, чи будуть підприємства переглядати перелік послуг у бік їх зменшення?

-         Залишившись на тарифах, введених в дію у 2008 році, підприємства по наданні послуг з утримання жилих будинків та прибудинкових територій будуть вимушені переглянути  перелік послуг у бік їх зменшення. Усі 10 послуг важливі для підтримання нормальної життєдіяльності кожного будинку, і невиконання навіть одного з них, негативно вплине на стан будинку в цілому та погіршить умови проживання мешканців. Неможливо відмовитись від обслуговування ліфтів, внутрішньо будинкових  систем, димовентиляційних каналів, проведення поточних ремонтів в будинку, але, якщо можливо припустити, що не виконується послуга по прибиранню прибудинкової території, підвалу, покрівлі чи освітлення місць загального користування, то очевидно, що нікому не сподобається жити в будинку,  де подвір’я не прибрано, заросло бур’янами, у під’їздах  та підвалах темно, та ще й у проходах повесні лежать гнилі овочі.

Так чи це той шлях до якого треба йти? А ми це вимушені зробити, залишаючись на старих тарифах.

Шановні мешканці! Адміністрація ЖЕКів міста просить Вас звернути особливу увагу на десять послуг, які нами надаються (а вони таки дійсно їх надають) та зважте об’єктивно: чи варто відмовлятись від якоїсь з послуг, оскільки залишатись на тарифах, сформованих в 2008 році, не є можливим?  Віднесіться до цього з порозумінням, об’єктивно оцінивши економічний стан у державі.

Анна Марченко

 

 

 

 

Погода. Ромни

Календар

Випадкове фото

Сейм
Сейм